Belföld

Megvan a recept, Karácsony így élheti túl Orbánt

Demszky Gábor tapasztalatból mondja, ne számítson a NER jóindulatára.

A volt főpolgármester szerint Orbán Viktor megpróbálja majd kiszárítani az ellenzéki önkormányzatokat, ez politikája lényegéhez tartozik. Demszky Gábor a Klubrádióban azt mondta, szerinte  Karácsony Gergelynek nagyon gyorsan fel kell mérnie, milyen erőforrásai vannak Budapestnek, nem szabad hagyni, hogy nyakába varrják a kormány megszorításai miatt esetleg előálló bajokat.

Demszky Gábor, aki 1990-től 2010-ig volt főpolgármester azt mondta, Tarlós István után Karácsonynak újra kell teremtenie a valódi önkormányzatiságot, mert az önkormányzat jelenleg a NER végrehajtó szerve és annak fogságából nem is szabadulhat. Abból kell kiindulni, hogy akárcsak az 1998-2002 közötti első kormánya idején – amikor ő volt az ellenzéki főpolgármester – Orbán újra az önkormányzatok példáján próbálja bebizonyítani, hogy az ellenzék kormányképtelen.

Kósa Lajos: nem a NER, a centrális erőtér bukott
A fideszes kampányfőnök szerint elfogadhatatlan, amit Borkai tett. 

Húsz éve az volt a főváros szerencséje, hogy a privatizációk miatt több tízmilliárd forint tartaléka volt, amiből futotta Budapest működtetésére, még beruházásra is.

Meg kell kerülni az Orbán-kormányt!

Ez fontos, egy főpolgármesternek nem elég beszélnie a szabadságról, a demokráciáról, tőle azt várják, hogy javítsa a közszolgáltatásokat, hajtson végre beruházásokat, fejlesztéseket. Ez ugyanakkor csak akkor lehetséges, ha ehhez szövetségeseket talál.  Demszky erről már beszélt Frans Timmermansnak, de szerinte új kapcsolat kell a Világbankkal, az Európai Beruházási Bankkal, meg kell teremteni a lehetőségét, hogy egyes beruházásokhoz a főváros közvetlenül fordulhasson uniós forrásokért.

Meg kell kerülni az Orbán-kormányt!

– hangsúlyozta Demszky Gábor, aki szerint nagy tévedés azt hinni, hogy a Fidesz nem megy neki a nagy ellenzéki önkormányzatoknak, mert fél, hogy még inkább maga ellene hangolja ezen települések szavazóit. Orbán Viktor politikájának lényege, hogy folyamatosan háborúzik, amihez kell az ellenség. Az egész migránsügy erről szól, most az ellenzéki önkormányzatok lesznek az ország migránsai, akik jöttmentként próbálnak a NER birtokain eredményt elérni.

A nemzetközi segítség mellett az érintett településeken fel kell mérni az erőforrásokat, át kell világítani az önkormányzatokat, és az olyan ügyekről, mint a BKV finanszírozása egyeztetéseket kell kezdeményezni a kormánnyal. Nem azért, mert ezek eredményre vezetnének, hanem azért, hogy ne lehessen az önkormányzatot felelőssé tenni, ha kimarad a szolgáltatás, sztrájkolnak a dolgozók.

Karácsony Gergelynek nagyon nehéz, elaknásított terepen kell működnie, idehaza pedig csak az ellenzéki önkormányzatokra számíthat. Demszky szerint, miközben az ellenzék erőt gyűjt, létre kell hozni a szabad városok szövetségét.

Felült a halott: lett ellenzék. Megszűnt a NER: a helyén egy brutálisan erős Fidesz van
Másik országban ébredtünk, mint vasárnap, Orbán Viktornak egészen új körülmények között kell megtartani a rendszerét. Elemzés a Borkai-ügytől az ellenzék demokratikus tanulásán át a Google-keresések igazságáig.

Kiemelt kép: Demszky Gábor és Karácsony Gergely a szeptember 11-én elhunyt Rajk László sírjánál tartott megemlékezésen, 2019. október 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik