A következő élő közvetítés része Borkai Zsolt kedden kiáll a sajtó elé, Tarlós István összecsomagolt

Kósa Lajos: Illúzió, hogy a Fidesz veszített

Kósa Lajos Fidesz-alelnök szerint nem szakadt meg a 2006 ősze óta tartó jobboldali-konzervatív győzelemsorozat, de kétségtelen tény, hogy az ellenzék a korábbihoz képest működőképesebb stratégiára tért át a vasárnapi önkormányzati választásokon.

A Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a XXI. század Intézet hétfői budapesti panelbeszélgetés előtti felszólalásában hozzátette:

versengő helyzet állt elő a magyar politikában, hús-vér politikusok fontos feladatokban mutathatják meg, hogy mit tudnak. Az ellenzéki elit stabilizálta magát, és a 2022-es országgyűlési választásokon ez az elit lesz: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (DK), Tóth Bertalan (MSZP), Fekete-Győr András (Momentum) és a Jobbiktól majd előkerül valaki.

A kormánypárti politikus részletesen felidézte, hogy a miért döntöttek 2014-ben a választási ciklusok megváltoztatása mellett. Úgy fogalmazott, hogy  jobb a demokráciának, ha fontos kérdésekről gyakrabban kérdezik meg az embereket és a politikai az elitek versenye is folyamatos. Még akkor is, ha már akkor tudták, hogy az ötéves önkormányzati ciklusra való áttéréssel a “saját esélyeiket rontják”.

Meggyőződésem, hogy jól döntöttünk

– hangoztatta.

Kósa Lajos  azt mondta, hogy örül a vasárnapi eredményeknek, mivel a kormánypártok országosan 1,8 millió szavazatot kaptak, míg az ellenzék 1 millió 450 ezer voksot, amivel a Fidesz-KDNP-nek abszolút többsége lenne a parlamentben.

Az önkormányzati választás eredményeiről érdekességként megjegyezte azt is, hogy aki a kampányban országos botrányba keveredett, legyen az ellenzéki vagy kormánypárti, molesztálásos, kokainozós, korrupciós- vagy szexbotrány, mindenki nyert. Nyert Karácsony, a budaörsi polgármester, a kispestiek, Borkai – mondta.  Ezen a ponton hozzátette, hogy aki szürke egérként végigdolgozta a négy évet, az is tudott veszíteni simán.

Szerinte az ellenzék kisakkozta, hogy a Fidesz-KDNP által uralt centrális politikai erőteret meg kell szüntetni, és az önkormányzati választások bebizonyították, hogy ez korlátozottan, de eredményes lehet, legalábbis szorosabb eredményre vezet.

A Fidesz-KDNP ezt a választást is megnyerte, de kétségtelenül sokkal kisebb fölénnyel, mint a korábbiakat. A kisebb fölény azt a benyomást is keltheti, hogy a Fidesz veszített, de ez illúzió

– zárta szavait.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik