A következő élő közvetítés része Karácsony Gergely az új főpolgármester, tíz megyei jogú városban győzött az ellenzék

Orbán Viktor: Budapest vesztett egy polgármestert, én nyertem egy tanácsadót

Tarlós István este 11 előtt lépett a színpadra a Bálna fideszes közönsége előtt, amely nagy tapssal fogadta a választ elvesztő főpolgámestert. Tarlós megköszönte a szavazatokat, a közösségnek és Budapestnek pedig a kilenc éves főpolgármesterséget. Tarlós nyugalomra intett mindenkit, és azt mondta, az országos az eredmény szép, Budapesten pedig el kell gondolkodni.

Budapest így döntött, nincs mit mondani, Karácsony Gergely éjféltől Budapest főpolgármestere, amihez ismét gratulált a távozó politikus.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Tarlós után Orbán Viktor mondott rövid beszédet.

Budapest vesztett egy polgármestert, én viszont nyertem egy kiváló tanácsadót.

A miniszterelnök mindenkinek gratulált, aki nyert, de külön gratulált a sajátjainak, a Fidesz és a KDNP jelöltjeinek. Orbán szerint az önkormányzati „választás nagy és nyílt politikai csata volt, olyan amilyennek egy nagy és nyílt demokráciában lennie kell”.  A miniszterelnök a beszédben még egyszer köszönetet mondott Tarlósnak az elmúlt kilenc év munkájáért. Azt mondta, nem felejtik el, hogy kirángatta a várost a csődhelyzetből, és hogy elsősorban neki köszönhető, hogy ilyen szép fővárosunk van.

Orbán szerint eddig az volt a szokás, hogy a kormányerők adták a főváros vezetését is, ez volt az elmúlt kilenc évben.

Most valami más következik, ezt a döntést mi tudomásul vesszük, készen állunk az együttműködésre.

A Budapesten kívüli eredményekből azt emeltek ki, hogy a 23megyei jogú városból 13 fideszes maradt, és 10 került baloldali kézbe. Nagy tapsot kapott, hogy a megyei közgyűlésekben a 19-ből 19-et nyert meg a Fidesz.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik