A következő élő közvetítés része Karácsony Gergely az új főpolgármester, tíz megyei jogú városban győzött az ellenzék

Karácsony: Holnap egy másik országban ébredünk

Történelmi győzelem született ma október 13-án Budapesten

– ezek voltak Karácsony Gergely győzelmi beszédének első szavai. Éjféltől ő Budapest új főpolgármestere.

Előtte percekig tartott, amíg Karácsony, a családja, a csapata, valamint az új ellenzéki polgármesterek be tudtak jutni a terembe.

Azzal folytatta, hogy ez a budapestiek győzelme elsősorban, amit a hatalommal vívtak hogy visszaszerezzék a  városukat. A győzelem szerinte arról szól, hogy „a szeretet és az együttműködés mindig legyőzi a gyűlöletet”. Hogy a valóság mindig legyőzi a hazugságot. Hogy Budapest zöld lesz és szabad.

Budapestet átvisszük a XX. századból a XXI.-be ígérte Karácsony, majd azzal folytatta, hogy visszakormányozza a várost Európába, ahová tartoznia kell.

A kampányról azt mondta, hogy kifejezetten gyomorforgató volt, de ő a legfelemelőbb pillanatokra emlékszik inkább. Szerinte az ellenzéki pártok megértették, hogy ha szövetségeseket keresnek egymásban és a változást kereső emberekben, akkor győzhetnek.

Fotó: Marjai János /24.hu

Megköszönte ezután az előválasztásokon elinduló főpolgármester-jelölteknek, az őt támogató ellenzéki pártoknak, a kampánycsapatának, az összes aktivistának, a szavazóknak, és külön a családjának is:

Köszönöm, hogy kibírták, velem együtt a mocskolódásokat, és kitartottak mellettem

– köszönte meg külön a feleségének is.

Karácsony szerint a győzelme a Magyarország megváltoztatásához vezető első lépés. Azt mondta, Budapest mmindannyiunk közös otthona lesz, azokat is képviselni fogja, akik nem rá szavaztak.

Gratulált külön a civil jelölteknek: Pikó Andrásnak és Baranyi Krisztinának, hogy nyerni tudtak.

Majd azt mondta, most a kampánynak vége, következhet a munka. Azt ígérte, békét hoz a „felzaklatott városba”:

Nem háborúra készülök a kormánnyal, hanem közös építkezésre

– üzent Orbánnak.

Azt mondta, fontos tanulság, hogy érdemes programot írni: a Fidesz mocskolódása, hazudozása szerinte már nem működik. Átlátható, tisztességesen működő, zöld és szolidáris fővárost ígért ezután. Majd azt mondta, szövetségeseket fog keresni az EU döntéshozói között is.

Október 14-én egy másik országban ébredünk. Egy olyan országban, amely elkezdte visszaszerezni a saját szabadságát

– mondta, majd azzal zárta a beszédét, hogy megköszönte Tarlós István eddigi munkáját. Ezután hosszú vastapssal és győztünk győztünk skandálással jutalmazták az egybegyűltek.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik