A következő élő közvetítés része Karácsony Gergely az új főpolgármester, tíz megyei jogú városban győzött az ellenzék

Karácsony 50 százalék feletti szavazataránnyal főpolgármester, az ellenzéké lesz a közgyűlés is

Karácsony Gergely 50 százalék feletti szavazataránnyal nyerte meg a főpolgármester-választást, 92 százalékos feldolgozottságnál az ellenzéki politikus 50,62 százalékon áll, míg a hivatalban lévő fideszes főpolgármester, Tarlós István, aki már gratulált is Karácsonynak, 44,29 százalékon. Puzsér Róbert 4,44 százalékot szerzett.

Városszerte óriási átrendeződés történt, a mostani állás szerint a 23-ból csak hét kerületben lesz fideszes polgármester, kettőben (Pesterzsébeten és Soroksáron) pedig független. Bár az I. és a III. kerületben egyelőre nagyon szoros a verseny, 12 kerületben biztosra vehető, hogy az ellenzék adja a polgármestert, de a két említett budai kerülettel együtt akár 14-ben is ellenzéki vezető lehet. Olyan, eddig a Fidesz által uralt városrészekben is könnyedén nyert az ellenzék, mint Újbuda, ahol a DK-s László Imre lesz a polgármester, és az ellenzék 17-ből 16 körzetet megnyert. Győzött az ellenzék által támogatott független Pikó András is a fideszes Sára Botond ellen a VIII. kerületben, a IX. kerület új polgármestere pedig Baranyi Krisztina lesz a fideszes Bácskai János helyett. Nagy meglepetés az MSZP-s Őrsi Gergely győzelme a II. kerületben a hivatalban lévő Láng Zsolt ellen. Újpesten pedig a momentumos Déri Tibor verte a fideszes Wintermantel Zsoltot, ráadásul úgy, hogy mind a 14 egyéni körzet az ellenzéké lett. Erzsébetvárosban a DK-s Niedermüller Péter váltja a fideszes Vattamány Zsoltot.

A Fidesz az V., a X., XII., a XVI., a XVII.,  a XXI. és a XXII. kerületet tudta megtartani. Mindebből az is világos, hogy Karácsony Gergelynek többsége lesz a Fővárosi Közgyűlésben: a mostani állás szerint az ellenzéki pártoknak 18, a Fidesznek 13 képviselője lesz, így ha a két független, Szabados Ákos és Bese Ferenc is a Fidesszel szavaz, a kormányoldal akkor se kerül többségbe.

RÉSZLETES EREDMÉNYEK

Önkormányzati választás 2019 - Részvételi adatok
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik