Belföld

Vida József: A nyugdíjasok nem terroristák

A takarékok országos egyesülése idén október 31-ével érkezik a célegyenesbe, amikor a jelenleg működő 11 takarékszövetkezet és a Takarék Kereskedelmi Bank beolvad a Takarék Csoport új, univerzális kereskedelmi bankjába, a Takarékbankba – mondta el a Piac & Profit lapnak adott interjúban Vida József. Az új Takarékbank Zrt. elnöke a takarékszövetkezeti szektor átalakítása kapcsán azt mondta, nem volt más választásuk.

 Ha most nem lépünk, a piac fog néhány év múlva átlépni rajtunk.

Az átalakítás szervezeti része mindenekelőtt arról szól, hogy a korábbi közel 120 takarék egyesülése révén egyetlen nagy, közös, országos lefedettségű, korszerű kereskedelmi bankot hozunk létre – magyarázta.

Szerinte szó sincs arról, hogy az átalakítással vége lenne a takarékszövetkezetek világának.

Megőrizzük tehát a takarékszövetkezeti tradíciókat, megtartjuk a szövetkezeti jelleget és tulajdonosi formát, és megőrizzük a részjegyek értékét is

– hangsúlyozta.

A 2020-as évnek 750 fiókkal vágnak neki.

Beszélt arról is, hogy szeptemberben még mintegy 96 ezer takarékbankos ügyfélre várt a feladat, hogy október végéig azonosítsa magát az uniós előírásoknak megfelelően.  Vida József elmondta, jellemzően vidéki és nyugdíjas ügyfeleik körében kell még intézkedni, ennek érdekében házhoz mennek, vagyis otthonukban keresik fel őket. A különböző hitelesítési, egyeztetési kötelezettségről egyébként nincs jó véleménye, mert mint fogalmazott:

a nyugdíjasok nem terroristák.

Magyarország gazdasági helyzetével kapcsolatban úgy látja, hogy az ország ma erős, stabil lábakon áll, de a kívülről érkező hatások már okozhatnak fejtörést, amire fel kell készülni. „Hat ránk az amerikai–kínai kereskedelmi vita, ami mozgásban tartja az árfolyamokat. Európa fejlődése stagnál, miközben évek óta megy a kínlódás a Brexittel.”

Vida József régóta ismerőse Mészáros Lőrincnek, akivel focimeccsekre is jár. Elárulta, hogy miről szoktak beszélgetni:

Arról, hogy a szünetben mi lesz a menü, meg az erdőről, vadászatról, szarvasbőgésről.

A Tv2-ről viszont – aminek médiaportfólióját megvásárolta – nem beszélget Mészárossal. A vásárlást egyébként nem szakmai, hanem pénzügyi befektetésként kezeli. Ahogy fogalmaz:

Engem nem a betűk, hanem a számok érdekelnek, azaz a műsorpolitikába, tartalmi kérdésekbe nem kívánok beleszólni, ez nem az én területem, ezt a szakemberekre bízom

– mondta Vida József.

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik