Belföld csatatér 2019 - szeged

Gyurcsány: Amikor először visszaírtatok, hogy jól van, bástya, nagyon meglepődtem

Gyurcsány Ferenc kapucnis pulóverben érkezett meg Szegedre csütörtökön. A Demokratikus Koalíció elnökét a Hungi Vigadó előtt néhány ellentüntető várta. „Nem lesz semmi rózsaszín műfasz, nem csináljuk azt, mint a Bede” – ígérték a Mi Hazánk Mozgalom aktivistái a volt miniszterelnök érkezése előtt, és állták  is a szavukat, csak egy transzparenst feszítettek ki, de Gyurcsány rá sem pillantott a molinóra, sarkon fordult és fehér Converse cipőjében megindult a terem felé, ahol körülbelül száz fiatal várta.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A fiúkkal tegeződök. Engem Ferinek hívnak.

#Feriaházban

Ez a neve Gyurcsány országjáró turnéjának, amelynek során a DK elnöke fiatalokkal beszélget, laza környezetben, kötetlenül. 35 évesnél idősebbeket elvileg be sem engednek, de azért Szegeden volt belőlük néhány a teremben. A korhatárt viszont akár 25 évnél is meghúzhatták volna, mert a részt vevők többsége gimnazistának és egyetemistának tűnt. A szegedi volt Gyurcsány fiatalos körútjának tizennyolcadik állomása.

Győrből a videót hányan láttátok?

Gyurcsány szokja a helyzetet, hogy ennyi fiatal veszi körül, a lakossági fórumain más korosztály képviselteti magát. „Drága Feri, Mari néni vagyok Noszvajról, tudja?” – a volt miniszterelnök azt mondja, inkább ehhez hasonló üdvözlésekhez szokott, jellemzően a most jelenlévők szüleinek, nagyszüleinek generációjával találkozik rendezvényeiken. Aztán rájött, hogy van egy korosztály, amelyik érdeklődő, érti mi zajlik körülötte, ezért kezdett a fiatalos országjárásba. A DK-ból amúgy is gyakran hallani, hogy már az EP-választáson látszott, jól teljesítenek a legfiatalabbak között, ha a harmincas generáció, amelynek még él az emlékezetében a 2010 előtti időszak, tartózkodóbb is a párttal, a 18-25 év körüliek nyitottabbak Gyurcsány felé. Aki el is büszkélkedik 45 ezer Instagram-követőjével, hozzátéve, van még mit tanulnia a szóhasználatot illetően:

Amikor először visszaírtatok nekem, hogy jól van, bástya, akkor nagyon meglepődtem.

Gyurcsány a sorok között járkálva beszélt, többeket megszólított, egy Olivér nevű fiúnak azt mondta, úgy is néz ki, mint egy Olivér, Bálintnak pedig azt, hogy van egy Bálint nevű fia. Ezt egy hagyományos lakossági fórumon nehéz elképzelni, de a fiataloknak, úgy tűnt, bejön.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Elmesélte, neki annak idején miért kellett gimnáziumot váltania – ismert történet, hogy összekülönbözött a budapesti Apáczai gimnázium igazgatójával –, amiből leszűrte a tanulságot is: „Merjetek kiállni magatokért!” Majd viccelődve hozzátette, „anyátoknak ne mondjátok meg, hogy az átkozott Gyurcsány azt mondja, hogy legyetek rosszak”. Az este első részében amúgy keveset beszélt politikáról, de Borkai Zsolt ügyét magas labdaként felhozta.

A politika szabályokat csinál 8-10 millió embernek, hogy együtt tudjanak élni. Győrből a videót hányan láttátok? Na, az nem politika. A politika ennél sokkal szebb. Miközben itthon majdnem szégyen politikáról beszélni.

A 16 éves svéd klímaaktivistát, Greta Thunberget is megemlítette, amikor sejtelmesen arról beszélt, hogy „valami változás lesz majd” a világban, és arra biztatta a fiatalokat, hogy barátkozzanak a felelősséggel.

Jöhettek a kérdések, érthető módon a fiatalokat leginkább az oktatás helyzete és jövője érdekelte. Ebben a témában a DK elnöke jó pár frázist elsütött:

  • Itthon arra kíváncsiak, mit nem tud a diák, nem arra, hogy miben jó.
  • Azt megtanuljuk, hogy mi az az ikerprím, de azt nem, hogy hogyan működik az adórendszer.
  • Közpénzből termelik újra az elitet, az elit ingyen kap jó iskolát.

Elmondta, hogy a gyerekeinek megvolt a lehetőségük arra, hogy külföldön tanuljanak, így komoly lépéselőnybe kerültek a kortársaikkal szemben. Az oktatás megreformálásával kapcsolatban egy közértes példát hozott: „Van egy Spar  a környékünkön, nemrég két hónapra bezárták. Aztán amikor újra megnyitott, mindenki szentségelt, mert senki nem talált semmit.” Vagyis Gyurcsány ma már úgy gondolja, reformot csak óvatosan szabad csinálni, a legfontosabb feladatnak pedig az iskolák felszabadítását tartja.

A volt kormányfő a legszerteágazóbb témakörökben kapott kérdéseket, Mészáros Lőrinctől odáig, hogy melyik volt a legnehezebb döntése miniszterelnöksége alatt.

Egy miniszterelnök naponta 15-20 döntést hoz. Ha nincs vita, akkor bólint, ha van, akkor át kell rágni. Este, amikor lefekszel, abban reménykedsz, hogy csak egy vagy két rossz döntésed volt. Nyilván hozol rossz döntéseket, és vannak kritikus pillanatok. De nem lehet minden nap azzal felkelni, hogy te vagy az ország miniszterelnöke. Nem lehet minden nap beöltözni miniszterelnöknek.

Jó alvó egyébként, két olyan esetre emlékszik, amikor csak forgolódott: amikor felkérték miniszterelnöknek, és a 2006-os balhék alkalmával.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Dolgozhatok valamit nálad, Feri?

A fiatalok rendezett sorokban várták, hogy közös szelfit készíthessenek Gyurcsánnyal. „Gyerünk, csináljad, szevasz, csákó!” – pörgeti a folyamatot a DK elnöke, mert a fotózás után van lehetőség a kötetlennél is kötetlenebb beszélgetésre.

A kemény mag maradt is és tovább faggatta a DK elnökét, a többi között az önkormányzati választás előtt tapasztalható lejárató kampányról. Ez nem magyar jelenség, az amerikai kampány is ennyire mocskos – magyarázta Gyurcsány. Szerinte az a különbség, hogy a hazai választás során az ellenzék sokkal rosszabb pozícióból indul. Not fair and not free (Nem tisztességes és nem szabad) – jellemezte angolul a választás körülményeit.

Szegedet nem tudja elveszíteni Botka László, hála a Jóistennek. Bár több olyan város lenne, mint Szeged

– tért ki a helyi viszonyokra, de a helyi polgármesterrel vívott csatájáról egyáltalán nem beszélt. Igaz, furcsa módon erről nem is kérdezték, pedig lett volna miről.

Gyurcsány vs. Botka

Miután Botka László 2017 elején az MSZP miniszterelnök-jelöltje lett és bejelentkezett az ellenzék vezetőjének, azt a feltételt szabta a DK-val való együttműködésnek, hogy Gyurcsány Ferenc távozzon a közéletből. A viszony elmérgesedett, Gyurcsány maradt, Botka pedig, miután a szocialista párton belül is egyre inkább támadták, 2017 októberében lemondott a miniszterelnök-jelöltségről, és azóta távol tartja magát az országos politikától. Ezután nem volt meglepő, hogy az önkormányzati választás előtt sem ment simán az ellenzéki összefogás Szegeden. A DK olyan szegedi körzetben is saját jelöltet akart állítani, amelyben több cikluson MSZP-s volt a képviselő. Végül azonban a Gyurcsány-párt is beállt az ellenzéki együttműködésbe.

Gyurcsány ma már sok mindent másképpen csinálna, mint kormányon, sőt úgy gondolja, hogy túl korán lett miniszterelnök, ha nagyobb tapasztalattal, érettebben vág bele, akkor kevesebb hibával dolgoztak volna.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A Fideszről ezúttal alig beszélt, Orbán Viktor nevét pedig szinte ki sem ejtette. Annyit azért megjegyzett, hogy „ennél sokkal rohadtabb rendszerek is megbuktak már”, és hogy iszonyú távolság van a legfontosabb kérdésekben a kormánypártok és az ellenzék között. Igaz, vannak az ellenzéken belül is különbségek, de amíg ez a rendszer van, addig szükségesnek tartja összefogást, még ha a Jobbikkal való együttműködés komoly dilemma volt is. Erre egy fiatal megjegyezte, hogy Gyurcsány múltjában is vannak sötét foltok, amit nem nem vitatott, de inkább visszatért a Jobbikra, mondván, habár nem szívesen kritizálja a többi ellenzéki pártot, az „nem volt szép”, hogy a jobbikosok kiléptek a győri összefogásból.

Az utolsó kérdés arról szólt, ha újra ő lenne a miniszterelnök, hogyan számoltatná el a Fideszt.

Amikor nyilvánvalóan lopják a pénzt, annak utána lehet menni. De mit csinálsz akkor, ha formálisan jogszerűen történnek a dolgok? Például a letelepedési kötvényekkel. Ők a törvényt lopták el. Formálisan Mészáros Lőrinc nyertes közbeszerzési pályázata rendben van. Ezért nagyon nehéz ez.

„Nagyon helyesek vagytok, de most már engedjetek el” – kérte búcsúzóul Gyurcsány, akit még az ajtóban is kérdezgettek páran, valaki pedig azt szegezte neki: „Dolgozhatok valamit nálad, Feri?” A fiatalember egy önéletrajzot is átnyújtott a DK-elnöknek, aki csak annyit kérdezett vissza: „Van rajta levelezési cím?”, majd a táskájába tette a CV-t és beszállt az autójába.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik