Belföld

L. Simont a Kúria megfosztotta a birtokától, de ő nem adja

L. Simon László országgyűlési képviselő „családi gazdaságában” a héten szüretelték a vörösbornak valót. A fideszes politikus a Facebook-oldalán büszkélkedett a feldolgozóba került egészséges cabernet sauvignon terméssel.

A politikus a hivatalos oldalon arról viszont nem közölt információt, hogy a Kúria néhány hete lezárta a tíz éven át tartó bírósági testvérháborút, és megfosztotta L. Simont a „családi gazdaság” földterületétől.

Az augusztus végén megszületett ítélet szerint a kéthektáros gazdaság nem a politikus, hanem a testvére, Simon Gábor tulajdona.

A mai az utolsó szüreti nap a családi gazdaságunkban. Gyönyörűen egészséges a Cabernet Sauvignon, igazán jó alapanyaga a kíváló vörösbornak.

Közzétette: L Simon László – 2019. október 9., szerda

 

Információink szerint a Kúria augusztus végén meghozott döntése a jelentős méretű gárdonyi szőlő- és gyümölcsös birtok központját érinti, ahol egy panzió, egy családi ház, egy pincészet és egy szőlőfeldolgozó is található.

Fotó: 24.hu

A gárdonyi földek eredetileg is Simon Gábor tulajdonában voltak. L. Simon 2010 környékén 200 milliós vételárígérettel rávette testvérét a tulajdonjog átruházására, de nem fizette ki az összeget.

Az ügyletekről a Kúria kimondta, hogy azok színlelt megállapodások voltak, az adó és az illeték megfizetésének elkerülése miatt jöttek létre.

Simon Gábor a 24.hu-nak azt mondta:

A Kúria döntése után elvártam volna, hogy a testvérem, aki az Országgyűlés tagja, önkéntes jogkövető magatartást tanúsítva rendezi a birtok tulajdonviszonyait.

A birtok tényleges használatában az augusztusi ítélet óta nem történt változás, a politikus továbbra is sajátjaként kezeli, működnek rajta a többnyire a felesége nevén futó vállalkozások is.

A 2010 óta pereskedés tárgyát képező birtokközpontra több építési engedélyt is kiadott a gárdonyi önkormányzat, annak ellenére, hogy az ingatlanokon perfeljegyzési jog volt, így jogszerűen nem lehetett volna rá építeni. Ennek ellenére 2016-ban négy építési engedélyt is kaptak az L. Simonék érdekeltségébe tartozó cégek.

L. Simon körül az utóbbi években nehezen áttekinthető céghálózat alakult ki. Papíron ezek a cégek gazdálkodnak a birtokon. A hálózat egyik tagja, a Velencei-tavi Borászati Kft. szőlőfeldolgozó-épületre kapott engedélyt, a Simon és Simon Kft. – amely korábban L. Simonék központi vállalkozása volt – mezőgazdasági tárolót építhetett. Emellett borászati épület és készáruraktár megépítéséhez is hozzájárult a gárdonyi jegyző.

Fotó: 24.hu

A jegyző írásbeli tájékoztatása szerint egy másik, közvetlenül az L. Simon felesége irányítása alatt álló cég a másodfokú ítélet megszületése után is kért újabb engedélyt. Ezt azonban a jegyző már elutasította, mert addigra a tulajdoni lap szerint is a testvéré volt a birtok.

2014-ben, az akkor még a Miniszterelnökség államtitkári pozícióját betöltő L. Simonnal kapcsolatban kiderült, hogy egymás után kapta az állami támogatásokat. A Simon és Simon Kft. néhány év alatt 63 millió forintos finanszírozást kapott kisebb tételekben, ami némileg ellensúlyozta a cég 100 milliós veszteségét.

A 24.hu megkereste L. Simon Lászlót, hogy mikor hajtja végre a Kúria döntését, hogyan fogja rendezni testvére felé a tulajdoni viszonyokat, de a politikus kérdésünkre nem válaszolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik