Belföld

Karácsony: Az MSZP segíti a legjobban a kampányomat

A Fidesz érdeke, hogy szétfeszítse a jól működő ellenzéki együttműködést. Nem fog sikerülni. A legerőteljesebben az MSZP segíti a kampányomat, maximális erőbedobással és minden szervezeti hátterével,

mondta a Magyar Narancsnak adott interjújában Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt azzal a hangfelvétellel kapcsolatban, amely egy héttel ezelőtt szivárgott ki. Ezen a politikus többek között arról beszélt, hogy a szocialisták egy civil polgármester megválasztása esetén szétlopnának mindent a XIV. kerületben.

A hangfelvételről Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője később azt mondta, hogy nem egyszeri, hanem rendszeres „lehallgatásról” van szó. Ezt a friss interjúban Karácsony is megerősítette:

[T]öbbünknek, egymástól függetlenül, az az erős gyanúja támadt, hogy hónapok óta lehallgathatja valaki a Párbeszéd elnökségi üléseit,

ezért indokolt a feljelentés. Zugló polgármestere szerint nincsenek belső ellenfelek, és hiába vet be a Fidesz mindent, „annyira hülyék, hogy ezzel csak olajat öntenek a tűzre”.

A felvételen előkerült Tüttő Kata neve is, de Karácsony azt mondja, hogy a róla szóló mondatokat alighanem megkurtították:

Katát az egyik legfelkészültebb önkormányzati politikusnak tartom (…) Kétségtelen, hogy az V. kerületi indításával olyan helyzetet teremtettünk, ami magyarázatra szorul, és ez akkor sem szerencsés, ha egyébként igazunk van. Ha előbb tudok ezekről az ügyekről, rákérdeztem volna, hogy biztosan az V. kerületben akar-e indulni.

Ugyancsak szóba került Horváth Csaba is, akiről az hangzik el, hogy „legalább annyi esze van, hogy tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni”. A Magyar Narancs felvetésére ezt Karácsony azzal magyarázta, hogy

Horváth Csaba rutinos politikus, akinek megvan az erkölcsi érzéke és a tapasztalata ahhoz, hogy rendet tartson. (…) Sok politikus úgy lép be a polgármesteri szoba ajtaján, hogy nem tudja: ez egy nagyon kemény játék.

Az interjúban az ellenzéki főpolgármester-jelölt beszélt arról is, hogy megválasztása idején hogyan formálná át Budapest képét. Így például visszavenné

azoktól a kiváltságos kegyencektől, akik most kizsákmányolják a várost, a Tiborcz-féle felfuvalkodott senkiktől. Vissza kell venni a Fidesztől is: Budapest nem politikai terepasztal, ahol a miniszterelnök találja ki, hogy melyik szobrot hova helyezzük, s hány stadiont építünk.

Karácsony bicskanyitogatónak tartja, hogy „az állami beruházásokra elképesztő mennyiségű pénz folyik el, miközben a budapestieknek fontos közszolgáltatások, mint a közösségi közlekedés vagy az egészségügy, krónikus forráshiányban szenvednek”.

Arra is lenne önkormányzati pénz – mondjuk Rogán Cecília futóversenyének szponzorálása helyett –, hogy szűrővizsgálati rendszert építsünk ki Budapesten, ami segíthetne, hogy ne legyünk világelsők a daganatos megbetegedés okozta halálesetek számában.

A közlekedésről, pontosabban az Uber kitiltásáról szólva elmondta: zsigerileg nem szereti a tiltást, de a korábbi helyzet sem volt méltányos a taxistársadalom felé.

Bennem felmerült, hogy a főváros egy saját taxitársaságot is létrehozhatna, az Uber filozófiáját összekötve a közösségi érdekekkel.

Hozzátette, hogy normális viszonyt szeretne kialakítani a kormánnyal.

Nem ellenzéki zárványt szeretnék, ahonnan lövöldözünk kifelé a Fidesz-hatalomra. Hanem azt, hogy okos felelős városvezetéssel bebizonyítsuk: Budapest olyan, mint amilyen az ország lehetne.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik