Belföld

Négy és fél évre ítélték a futónő támadóját

Négy év hat hónap fogházra ítélte a Pesti Központi Kerületi bíróság azt a 37 éves férfit, H. Istvánt, aki tavaly októberben meg akarta erőszakolni a futónő Makai Viktóriát. A férfi a büntetésének kétharmada után bocsátható leghamarabb szabadon feltételesen.

Szerdán a vádlott főnökeinek és a szakértők meghallgatásával, valamint a perbeszédekkel folytatódott a futónővel erőszakoskodó kisgyerekes családapa pere. H. István az ominózus este saját elmondása szerint sört, bort, unikumot és pálinkát ivott egy céges bulin, berúgott, és mivel rosszul érezte magát, kiment az udvarra hányni, majd elindult hazafelé. Ekkor vette észre a futónőt, akit megtámadott, és kétszer is kísérletet tett arra, hogy megerőszakolja. Odaért azonban a futónő férje, aki véget vetett a támadásnak.

A férfi azóta sem tudott magyarázatot adni a tettére. Azt mondta, képtelen volt uralkodni magán, és már korábban bocsánatot kért az áldozatától. A mostanáig házi őrizetben lévő H. István többször elsírta magát a tárgyalás során.

Főnöke azt mondta, sose látta az árufeltöltőként dolgozó H. Istvánt alkoholt inni hétköznapokon, de a céges bulikon ő is ivott. Elmondása szerint a férfi 9 és fél 10 körül ment el a buliból, de nem látszott rajta, hogy részeg lenne. „Teljesen normálisnak tűnt, amikor hazaindult a bicklivel” – mondta. Hasonlóan nyilatkozott a főnökasszony férje is, aki szerint H. István megbízható, jó kedélyű dolgozójuk volt, „állandóan evett, és mindig volt két-három zsemle a zsebében”. Az ominózus bulin többször is koccintottak, de szerinte sem volt részeg a férfi, amikor hazaindult.

A szerző felvétele

Az igazságügyi elmeorvosi szakértők azt mondák, a férfi az erőszak elkövetésekor csökevényes kóros ittassági állapotban szenvedett, ami súlyosan korlátozta abban, hogy felismerje cselekménye súlyát és veszélyességét. Kiderült, hogy mindössze 0,19 mg/liter volt a férfi légalkoholszintje az elfogása után, ez 0,4 ezrelékes véralkohol-koncentrációnak felel meg, ami a „szokványos” részegségnek sem felel meg szakértők szerint. Hogy mégis mitől következett be nála akkor a patológiás részegség, arra úgy válaszoltak: „Még nem hasznosult a szervezetében a cselekménye előtt elfogyasztott étel, ezért hirtelen előlépett nála ez a kóros állapot, ami akár fél órán keresztül is eltarthat.”

A szakértők azt mondták, hogy az elkövető szorongó személyiség, mindig meg akar felelni másoknak. Emiatt csoportos pszichoterápiás kezelést javasoltak neki. Állításuk szerint H. István nem tudott arról, hogy ilyen pszichotikus állapotba kerülhet, ha iszik. Ezt követően arról beszéltek, hogy a férfi alultáplált, és a krónikus éhezés is szóba jöhet nála.

Az ügyész perbeszédében elmondta, kétség sem férhet ahhoz, hogy H. István elkövette a bűncselekményt. Határozott idejű börtönt kért rá erőszakkal elkövetett szexuális erőszak és súlyos testi sértés miatt. Azt kérte a bíróságtól, enyhítő körülményként értékelje a férfi büntetlen előéletét, beismerő vallomását és azt, hogy kiskorú gyermekről gondoskodik. Súlyosító körülményként értékelte, hogy éjszaka ittasan követte el a bűncselekményt.

Vidákovics Béla Zsolt,  H. Isván ügyvédje védőbeszédében azt mondta, az elmeorvosi szakvélemény alapján túlzó lenne a tényleges börtönbüntetés. Kiemelte, hogy védence őszinte megbánást tanúsított az eljárás során, és már a nyomozati szakban megpróbált bocsánatot kérni az áldozatától, ráadásul a szakértői javaslatnak megfelelően rendszeresen jár pszichoterápiára is. Felfüggesztett börtönt indítványozott.

H. István magába roskadva ült a padon, amikor szót kapott az utolsó szó jogán. Annyira sírt, hogy a bírónak rá kellett szólnia, hogy hangosabban beszéljen, mert nem lehet hallani.

Nagyon sajnálom, ami történt, nem tudom, mi volt velem. Szeretnék már felébredni ebből a rémálomból. Soha nem fogom magamnak ezt megbocsátani

– mondta.

A szerző felvétele

A bíróság bűnösnek mondta ki H. Istvánt szexuális erőszakban és testi sértésben is, ezért halmazati büntetésül 4 év 6 hónap fogházra ítélte azzal, hogy a büntetésének kétharmada után feltételes szabadságra bocsátható. A férfi összeomlott, arcát a kezébe temetve sírt az ítélethirdetés indoklása alatt.

Az ügyész súlyosításért, és szigorúbb börtönfokozat elrendeléséért, a védelem pedig enyhébb büntetésért fellebbezett. H. István enyhébb bűnügyi felügyeletbe került, de továbbra is nyomkövetőt kell viselnie, és nem hagyhatja el Budapest területét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik