Belföld

Budát sertéspestissel fertőzött területté nyilvánították

A Nébih frissítette Magyarország interaktív sertéspestis-térképét, eszerint a hatóság Buda teljes területét, illetve Budapest agglomerációjának teljes dunántúli felét úgynevezett „szigorúan korlátozott területté” (SZKT) nyilvánította – írja a 444 a Magasles vadászblog alapján. Az alábbi térképen lilával jelölték az SZKT területeket, a piros vonallal bekerített rész pedig, még ezen belül is kiemelt, úgynevezett magterület.

A 444 alapján nemrég mi is megírtuk, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén, azon belül a Disznóskert nevű körülkerített erdőrészen tömegesen hullottak el vaddisznók, 170-et is meghaladhatja a megtalált tetemek száma. Az állatok halálának oka minden valószínűség szerint sertéspestis.

Már Budapest határában jár a sertéspestis
170 állattetemet találtak eddig a főváros közelében.

Bognár Lajos országos főállatorvos elmondta, megkezdődött az állatok leölése Budakeszin, hiszen a betegség miatt ki kell üríteni a területet. Hozzátette, az biztos, hogy emberi közvetítéssel jutott be a vírus, hiszen Budakeszi környezetében, a természetben még nincs jelen. Ez azt jelenti, hogy nincs semmilyen összeköttetés Budakeszi és a kelet-magyarországi fertőzött területek között, vagyis a betegség természetes terjedése kizárható.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik