Belföld

Már Budapest határában jár a sertéspestis

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén, azon belül a Disznóskert nevű körülkerített erdőrészen tömegesen hullottak el vaddisznók, 170-et is meghaladhatja a megtalált tetemek száma. Az állatok halálának oka minden valószínűség szerint sertéspestis – írja a 444.

A Nébih elismerte, hogy találtak elhullott vaddisznókat a Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén:

Az állategészségügyi szolgálat haladéktalanul megkezdte a vizsgálatot, az még folyamatban van, eredménye a későbbiekben várható. Valóban erős a gyanú az ASP megjelenésére, mivel az elmúlt hetekben több olyan külföldi állampolgár is járt a területen, akik ASP-vel súlyosan fertőzött országból érkeztek”

– írta a Nébih a portál kérdésére, hozzátéve, hogy a vaddisznó hullák fokozott keresése zajlik jelenleg a területen.

A hvg.hu korábban arról írt, hogy az Agrármninisztérium titokban tervet dolgozott ki a Magyarországra kelet felől bekerült járvány kezelésére. A nyáron elkészült akcióterv szerint radikális eszközökkel kell megakadályozni, hogy a járvány elterjedjen az országban, veszélybe sodorva a nemzetgazdasági fontosságú magyar sertésexportot, és az ágazatban dolgozó majdnem 300 ezer ember megélhetését. A radikális eszközök a tárca szakértőinek javaslata szerint közelebbről azt jelentik, hogy az ország fertőzéssel érintett területein ki kell irtani minden háztáji, kis létszámú sertésállományt, állami kártalanítást fizetve a tulajdonosoknak.

Még szeptember elején írtunk arról, hogy titokban és tömegesen lövik agyon a házisertéseket az ország keleti részén. Mindezt annak ellenére, hogy az országos főállatorvos és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt állította, hogy a sertések elhullását okozó afrikai sertéspestis (ASP) Magyarországon még nem terjedt át a vaddisznókról házisertésekre. Kiderítettük, hogy ez sajnos nem igaz.

Sok ezer pestises házisertés kiirtását titkolhatják a hatóságok
Tömegesen lövik le a disznókat, miközben továbbra is makacsul tagadják a járvány átterjedését.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Jerome Favre

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik