Belföld

Hadházy: a fideszes Boldog István korrupciós ügye miatt nyomozhat az ügyészség

A Központi Nyomozó Főügyészség parlamenti képviselőt és önkormányzatokat érintő korrupciós bűncselekmények miatt folytat nyomozást Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es választókerületben – Hadházy Ákos szerint erre enged következtetni az a szűkszavú levél, amit Polt Péter legfőbb ügyész küldött neki a napokban. A független országgyűlési képviselő a hozzá eljutott információk alapján fordult a főügyészhez, Polt pedig azt válaszolta, van folyamatban olyan büntetőügy, amely megfelel a Hadházy kérdéseiben sorolt paramétereknek.

Az említett választókerület a Coca Cola reklámok elleni fellépése miatt elhíresült Boldog István fideszes képviselő körzete. Hadházy szerint egyértelmű, hogy a legfőbb ügyész levelében is róla van szó, bár Boldog egyelőre nem gyanúsított.

Frissítünk!

A Legfőbb Ügyészség délután közleményt adott ki, e szerint Polt Péter arról tájékoztatta Hadházy Ákost, hogy az általa feltett kérdés alapján van beazonosítható, ügyészségen folyamatban lévő büntetőügy, ám a válasz konkrétan „egyetlen személyt sem érint”. Megjegyezték, hogy a független képviselő további három kérdésére – így arra, hogy érintett-e az ügyben parlamenti képviselő – adatvédelmi szabályok miatt nem válaszoltak.

Az ellenzéki politikus keddi sajtótájékoztatóján azt állította: Boldog István lényegében megzsarolta választókerülete polgármestereit, hogy csak akkor kaphatnak uniós támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, ha hajlandók az általa preferált cégeknek juttatni a munkákat. Hadházy azt mondta, úgy tudja, Boldog még 2017-ben rendelte magához Kétpóra, ahol korábban polgármester volt, a környék településvezetőit, és ott adta ki nekik az ukázt a megfelelő pályázati eljárásra.

Az ellenzéki képviselő példákat is említett a választókörzetben hirtelen népszerűvé vált cégekre. Hadházy szerint a Profiter Machine Kft. például 2017 májusig teljesen más néven, Székesfehérváron elektronikai profillal működött, és 2016-ban még alig több mint 6 millió forint bevétele volt, adózott nyeresége az egymilliót sem érte el, de 2017-ben megvette egy jászberényi nő, átnevezte, és beindult a biznisz. A kft. tavalyi bevétele hirtelen 343 millió forintra ugrott, amiből 37 milliós nyereséget ért el. A Profiter Machine Kft. a nyilvánosan elérhető adatok szerint 2017 októberében nyert először közbeszerzést, éppen Kétpón. Azóta több mint tucatnyi alkalommal volt eredményes, de érdekes módon – egyetlen kivétellel – minden munkáját az említett választókerülethez tartozó településeken, Kétpón, Mezőtúron és Kunszentmártonban nyerte el.

Hadházy szerint a NER úgy működik, hogy a képviselők teljhatalmú urak a választókerületükben, hűségükért cserébe otthon lényegében azt csinálnak, amit csak akarnak, régebben ők oszthatták a trafikokat, most az uniós támogatásokat. Szerinte így tett a nemrég jogerősen négy évre ítélt Mengyi Roland, ilyen figura volt a vád alatt álló Simonka György és ilyen Boldog István is.

Boldog István viszont közleményében politikai hangulatkeltésnek nevezte Hadházy állításait, és közölte: eddig egyetlen hivatalos megkeresést sem kapott, de szükség esetén áll a hatóságok rendelkezésére.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik