Belföld csatatér 2019

Egerszegiéktől megszerezték a céget, aztán mentek a törvénytelen támogatások

Egyre keményebb fordulatokat vesz a helyi politika frontjai között zajló családi dráma Érden. A kampányüzengetésekbe mélyen belekeveredtek a fideszes polgármester és a Fideszből kiszállt riválisának hozzátartozói is.

Az Érdi Sport nevű önkormányzati cég korábbi igazgatónője, akit T. Mészáros András (képünkön) tavaly indoklás nélkül eltávolított posztjáról, azt állítja: kirúgásának hátterében valójában az áll, hogy visszautasította a polgármester közeledését.

Szántó Erzsébet korábban az érdi fideszes városvezetés belső bizalmi köréhez tartozott. Eltávolítása váratlan fejlemény volt, ami a képviselő-testületet is átrajzolta. Tekauer Norbert – Szántó jelenlegi élettársa – szakított a Fidesz-frakcióval, és lemondott az érdi női kézilabdacsapatnál betöltött klubelnöki pozíciójáról is.

A korábbi párttársak között annyira megromlott a viszony, hogy Tekauer végül független polgármester-jelöltként is elindult az önkormányzati választáson és T. Mészáros egyik riválisa lett.

Szántó hétfőn a Facebook-oldalán megjelentetett posztban azt írta:

2017-ben nemet mondtam arra az ajánlatára, hogy „… a problémákat négyszemközt kötetlenebb formában is át tudnánk beszélni, ha van hozzá kedved”. Nekem nem volt kedvem! Szóval az indoklás nélküli leváltásom oka úgy tűnik nem más volt, mint egy sértődött, visszautasított férfi bosszúja, akinek láthatóan az is borzasztóan fáj, hogy valaki másnak – történetesen Tekauer Norbertnek – vagyok az élettársa.

Néhány nappal korábban a polgármestert támogató helyi lap, az Érdi Oldal sem fukarkodott a személyeskedésekkel. Az újság az ellenzéki összefogást moslékosvödörnek tituláló cikkében azzal vádolta Tekauert, hogy „megalkuvó megélhetési politikus”, aki csak és kizárólag személyes indokból, élettársa miatt „világosodott meg”, és szállt szembe a Fidesszel.

Szántó az Érdi Oldal állításaira reagálva azt is mondja, hogy a polgármester vezette önkormányzat mindeközben felesége kedvéért törvénytelen önkormányzati támogatásban részesítette az Érdi Úszósport Nonprofit Kft.-t. A volt cégvezetőnő két hete, egy korábbi posztban már írt a cégről, amelyet Egerszegi Krisztina testvére, Egerszegi Klára alapított és működtetett egészen addig, amíg „zsarolással, fenyegetéssel elvették az üzletrészének a felét”. Az Opten adatai szerint Berczi Zita, T. Mészáros felesége 2018 augusztusában lett a kft. többségi tulajdonosa.

Bonyolítja a kampány heteiben egyre mélyebben teregetett ügyet, hogy a cégalapító Egerszegi Klára Tekauer korábbi felesége, ám Tekauer volt apósa T. Mészáros elkötelezett híve. Mint arról beszámoltunk, Egerszegi János támogatói nyilatkozatát a polgármester fel is tette saját Facebook-oldalára.

Szántó Erzsébet most könyvelési dokumentumok fotóival alátámasztva azt állítja, hogy a kft. akkor is kapta az önkormányzati támogatásokat, amikor T. Mészáros felesége lett a többségi tulajdonos. 2018 végén havi részletekben 5,5 millió forint működési támogatás érkezett a sportvállalkozáshoz, és egy másik önkormányzati cégen keresztül egy 4 milliós megrendelés is befutott. Szántó szerint az államháztartásról szóló törvény kifejezetten tiltja a céges támogatást, ha az önkormányzati vezető és a kedvezményezett cég tulajdonosa között házastársi viszony áll fent.

Szántó Erzsébet a 24.hu-nak azt mondta, hogy a polgármester semmilyen módon nem kereste a korábbi nyilatkozatai miatt, viszont a fideszes helyi sajtóban rendszeresek a személyes támadások. Megkerestük T. Mészáros András titkárságát is, de onnan egyelőre nem érkezett válasz.

Csőzik László, az ellenzéki együttműködés polgármesterjelöltje az ügyet egy Fideszen belül eljátszott belső harcnak tekinti, amelynek egyetlen célja, hogy T. Mészáros megpróbálja magát Tekauer kamu pártjával hatalmon tartani. Csőzik szerint ezt bizonyítja, hogy Tekauerék nem tettek büntető feljelentést az általuk nyilvánosságra hozott korrupciós ügyekben, a hatóságokhoz eddig csak a ellenzék fordult.

Pénzmosás, zsarolás: ügyészségi feljelentés az érdi városvezetéssel hírbe hozott ügyekben
Az Egerszegi családot is érintő csatározásban olyan állítások jelentek meg a város polgármesteréről, amelyek a helyi ellenzék szerint nagyon súlyos bűncselekmények gyanúját vetik fel.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik