Belföld

Péterffy Attila: Félek, hogy a még itt lévő két gyerekem is sírva rohan el Pécsről

Péterffy Attila: Félek, hogy a még itt lévő két gyerekem is sírva rohan el Pécsről

Pécs ellenzéki polgármesterjelöltje önkormányzati céget hozna létre az üres ingatlanok bérbeadására. Fideszes kihívóját, Vári Attilát sportolóként tiszteli, de nem szeretne egy vízilabdázót látni a város élén. Interjú.

Pécsett vagy Pécsen? Hogy mondják helyesen?

Mindkettő helyes.

Melyiket használja?

Szövegkörnyezete válogatja.

A helyi politikai viszonyokat bemutató cikkünkben írtunk arról, hogyan tekintett Pécsre a korábbi baloldali városvezetés. Mit gondol, milyen értékei vannak Pécsnek, amelyek ki vannak használva, és melyek azok, amelyek nincsenek?

Pécsnek számtalan értéke van. Kezdjük a Pécsi Tudományegyetemmel. A város és az egyetem kapcsolata még mindig erősen formális. Vannak jelek, hogy elindult egy közös gondolkodás, de meg is torpant. Csak külsőségekben látok jelenleg együttműködést. A programom, egy 55 oldalas anyag, nagy része az egyetem és a város együttműködéséről és ennek lehetőségeiről szól.

Ez most az az interjú, ahol el lehet mondani, mik ezek a tervek.

Közös fejlesztési elképzelések, amelyek összehangolnák a város és az egyetem külön-külön elképzelt fejlesztéseit. A nagyobb összegű beszerzések esetében hatékonyabban tudnánk közösen beszerezni. A harmadik, hogy ma Pécsett döntő többségben politikai, nem szakmai döntések születnek. Én viszont szakmai városvezetést szeretnék. A szakmai döntés-előkészítésekben pedig az egyetem sokkal nagyobb súllyal tudna részt venni, hiszen megvan hozzá minden tudás.

A szakmai és politikai alapú döntéseket is korlátozza az állami szigor a pécsi költségvetés felett. Még mindig jóvá kell hagynia az államkincstárnak Pécs minden kiadását.

Ez így van. De azt senki nem tilthatja meg, hogy hol akarjunk költségeket csökkenteni, megtakarítani. Sőt a gyámként ideültetett államkincstári revizor célja ugyanez, jobbá tenni a városi költségvetést. Ha megkérdezik, honnan lesz a városnak pénze, arra az a válaszom: tudom, hogy vannak olyan fideszes haveri szerződések, jellemzően ügyvédi vagy tanácsadói jellegűek, amelyek arcátlanok, jócskán túlárazottak, és még csak el sem számolnak velük. Különböző önkormányzati cégek, most nem fogom megnevezni őket…

Fotó: Marjai János / 24.hu

Miért nem?

Ilyen például a Pécsi Vagyonhasznosító… De tudok arról, hogy a Biokom komoly értékű szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal úgy, hogy a felügyelőbizottsági tagok nincsenek tájékoztatva arról, mekkorák ezek a kiadások vagy milyen jogcímen születtek. Ezeket a beiktatásunk után azonnal leállítjuk. Már most készül egy ügyvédi csapat, amely át fogja világítani őket. Ebből önmagában 250-300 millió forint éves megtakarítást várok.

Ezeken a szerződéseken meg lehet spórolni annyi pénzt, hogy valós befektetések legyenek belőlük?

Nem, arra viszont van lehetőség, hogy ezeket a pénzeket valódi célokra csoportosítsuk át. Nem haverok zsebét fogjuk tömködni, hanem valós közösségi célokat fognak szolgálni. Nem elegendőek önálló befektetésekre, de arra igen, hogy például a szociális támogatások területén is segítsünk a városnak érdemben teljesíteni. Egyebek mellett a lakhatási probléma is nagyon komoly Pécsett.

Ez az egyik rész, ahol az egyetem és a város kapcsolata érezhető, hiszen részben ezért magasak az ingatlanárak.

Ez jogos, de az önkormányzatnak komoly lakásállománya van, és ha politikailag korrekt akarok lenni, akkor azt tudom mondani, hogy a lakáskiutalások folyamata jelenleg nem átlátható. Amiket én erről a utcán hallok, az nagyon nem tetszik. Ez az a terület, ahol őrült módon rendet kell rakni, a nulláról.

Meg kell tartani ezeket a lakásokat önkormányzati tulajdonban?

Meg, sőt szeretném növelni a számukat. Ezekhez keresünk forrást vagy akár befektetőket. A cél, hogy úgy rendezzük a lakhatás kérdését, hogy az egyetemisták száma növekedjen, de az ebből képződő bérletidíj-emelkedést kompenzáljuk azzal, hogy az önkormányzat tulajdonában minél nagyobb számban legyenek ingatlanok.

Nagyjából minden tizedik lakás üres Pécsett, mert külföldre mentek a tulajdonosai. De nem merik kiadni a lakásokat, mert nincs kire bízni a felügyeletét, félnek, hogy a bérlők tönkreteszik. Azon gondolkoztunk a pécsi lakhatással foglalkozó civil szervezetekkel, hogy létrehozunk egy a tulajdonos és a bérlő közé ékelődő önkormányzati szervezetet.

Egy városi Airbnb-t?

Igen, csak éppen nem az lenne a cél, hogy az ingatlanok bérleti díját növeljük.

A cél ott sem az volt, csak az eredmény lett ez.

A megoldás az lehetne, hogy az önkormányzat garanciát ad a tulajdonosnak, hogy ugyanolyan állapotban kapja vissza a lakását, amikor visszatér, és megpróbálja addig is kiadni észszerű áron. Ugyanis ma a tulajdonos fizeti az üres lakás rezsijét, semmilyen bevétele nincs belőle, ebben próbálna meg az önkormányzat segíteni.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Lett érezhető haszna Pécsen az Európa Kulturális Fővárosa projektnek?

Csak ingatlanfejlesztésekben megnyilvánuló haszna lett. Az, hogy a Tudásközpont vagy a Kodály Központ meg tudott valósulni, olyan dolog, amit Pécs önerőből soha nem tudott volna létrehozni. És persze az is, hogy a Zsolnay-negyed létrejött, ez komoly innováció. Inkább az a baj, hogy ezeknek a fenntartásával küszködik a város, ezek állami támogatásért kiáltanak.

Megérte akkor ekkora méretű ingatlanokat építeni? A Tudásközpont és a Kodály Központ is hatalmas, irgalmatlan pénzt igényel a fenntartásuk.

Egy biztos, hogy hiba lenne ezeket bezárni azért, mert nehéz a fenntartásuk. Engem nem a múlt, hanem a jelen és a jövő érdekel. Most már felesleges azon gondolkodni, hogy jó döntés volt-e egy ezerfős hangversenytermet kialakítani. Innentől az a feladat, hogy kitaláljuk, hogyan lehet nullszaldóssá tenni a működését. Nem lesz egyszerű. A Zsolnay-negyed pedig, illetve a mögötte lévő művészeti koncepció azt eredményezte, hogy a város kulturális élete erre a negyedre koncentrál.

Úgy tűnik, hogy a városi költségvetés állapota nem fényes.

De az nagyon nem mindegy, mennyire nem fényes. Eddig nagyon jól sikerült titkolni ezeket az adatokat. Nem tudjuk, hogy tíz- vagy húszmilliárd forintos konszolidált adósságról beszélünk-e.

Arról is beszélt, hogy élményfürdőt szeretne Pécsre, ami régi vágy a városban, de majdnem mindenki letett már róla.

Százból kilencven ember szeretné az élményfürdőt, ez a mindennapi beszélgetések során visszaköszön. Éppen ezért a pécsieket szolgálva megépítjük a fürdőt, de gazdaságilag fenntartható formában. Szeretnénk egy szállodával együtt létrehozni.

Kinéztek már rá területet?

Nem tartunk még itt, csak megismertük a pécsiek igényeit.

A Tüke Busz nevű pécsi cég kívülről nézve olyan, hogy bármi történik vele, a működése minden évben pár százmillióval drágább lesz. Volt egy nagy átalakítás a fonódó buszvonalakkal, ennek maradnia kell?

Az összes önkormányzati tulajdonú cégben a szakmai alapú vezetést szeretnénk megvalósítani, ahelyett, ami most van, hogy valakinek a valakije vezeti ezeket a cégeket. Én a Tüke Busztól is azt várom, hogy csökkenjen a költségvetése, szerintem minimum nullszaldósra kihozható. Valaki isteníti a fonódó járatokat, van aki az ördögtől valónak tartja. Az biztos, hogy ez sok pluszköltséget jelent, de ha megszüntetnénk, az komoly szolgáltatásbeli visszalépést hozna.

Sok tervről beszéltünk most, de azt látjuk, hogy amikor Toller László személyében utoljára erős polgármestere volt Pécsnek, akkor ő az országos politikában is erős volt. Pártokon kívüli jelöltként lehet hatékonyan menedzselni a várost?

Igen.

Hogyan?

Nem látom be, kinek lenne érdeke, hogy Pécs ne tudjon a saját lábán fejlődni.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A kormány például példát statuálhat azzal, hogy megmutatja, mi történik, ha ellenzéki polgármestert választ egy nagyváros.

Megtehetné ezt ma is Szegeden, de pont a napokban jelentettek be egy 22 milliárd forintos geotermikus fejlesztést a városban. Nincs olyan épeszű politikus, aki elkezdi egy város természetes fejlődését azért blokkolni, mert nem kormánypárti lett a polgármester.

Milyen a viszonya Bánki Erikkel, a környék egyetlen igazán erős fideszesével? Tudnának együtt dolgozni?

Megpróbálnám. Ismerem Bánki Eriket, az erőmű vezetőjeként sokat dolgoztam vele. Amióta ráléptem a polgármesteri útra, nem telt el olyan nap, hogy ne szembesülnék Bánki Erik érdekkörébe tartozó ügyletekkel. Az én dolgom az, hogy megpróbáljak vele együttműködni, ahogy más hasonló hátterű személyekkel is.

Akkor együtt kell dolgozni Bánki Erikkel és Puch Lászlóval is?

Az én dolgom ez lesz. Együtt kell dolgozni mindenkivel, bármilyen politikai színezetűek is.

Miért vállalta el a jelöltséget?

Ez szerénytelennek fog hangzani, de azt láttam, hogy nincs jobb.

Azt hallottam, hogy ön találta ki, nem is az ellenzék.

Pontosan. Láttam, hogy kik indulnának el: egy szociális munkást nem szeretnék itt városvezetőként látni, ahogy most már jogászt sem. Vízilabdázóról pedig ne is beszéljünk.

Ha ugyanez a budapesti pártközpontból vezérelt vezetés lesz Pécsen, félek tőle, hogy a még itt lévő két gyerekem is sírva rohan el Pécsről, amit nagyon nem szeretnék. 2015 óta Budapesten végzem a munkám, mert Pécsen nem volt megfelelő pozíció. Távolról végképp azt látom, hogy a város őrült módon zuhan vissza, és tehetséges politikust nem látok. A barátaim vicceltek vele, hogy miért nem indulok el, ha már beszélek, én pedig bele szoktam állni a történetekbe.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban, felhívta Tóth Bertalant, az MSZP elnökét, aki maga is pécsi?

Igen. Tóth Bertalant ismerem korábbról is, sőt, a helyi politikai szereplőkkel megvolt a kapcsolatom, egyedül a Momentummal nem volt meg. Először az MSZP és a DK szóbeli támogatását tudtam elnyerni, a Momentumból pedig, én úgy véltem kiolvasni, hogy egy sajtócikken keresztül üzentek finoman, hogy bátorítanak. Nagyon hamar egy nevezőre jutottunk, mert a Momentum szintén szakmai városvezetést szeretne.

Az LMP-s Kóbor Józseffel találkoztak azóta, hogy bejelentette, elindul önnel szemben?

Azt hiszem, köszöntem neki.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Veszélyesnek tartja?

Nem.

Nem fél attól, hogy Kóbor pont annyi szavazatot visz el, hogy ön ne nyerjen a fideszes olimpiai bajnokkal, Vári Attilával szemben?

Optimista vagyok, nem tartok az LMP indulásától.

Pécs parlamenti képviselőjével, Mellár Tamással milyen a viszonya?

Tökéletes. Mióta megtaláltuk a kompromisszumot, azóta maximálisan támogatja az együttműködést. Egy rossz szavam nem lehet.

Mennyire tartja fontosnak, hogy ön mérnök és pécsi? Írtunk arról, hogy akár ez is dönthet az eredményről.

Azt, hogy tüke pécsi vagyok, fontosnak tartom, már csak azért is, mert ismerem a várost, mindenkivel van közös kapcsolódási pontom. Ha nem lennék pécsi, nem érteném, mire gondol.

Vári Attila sem érti?

Én úgy tudom, városrészeket sem tud megmutatni a térképen, de őt sem akarom szapulni, nekem nem ez a dolgom. Vári Attilát tisztelem, nagyon jól úszik és vízilabdázik.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik