Belföld

Tagadja bűnösségét a férfi, aki a vád szerint agyonvert egy kétéves kisfiút

Pénteken az előkészületi üléssel megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken annak a pesterzsébeti férfinak a pere, aki úgy megverte a nevelt kétéves kisfiát másfél évvel ezelőtt, hogy nem lehetett megmenteni az életét.

Az előkészítő ülés fél órás csúszással kezdődött, addigra állították csak elő a halált okozó testi sértéssel vádolt elkövetőt. A bilincsben vezetőszáron hozott T. István Gábor kapucnis felsőben, lehajtott fejjel lépett a tárgyalóba, semmilyen érzelmet nem lehetett látni rajta.

A férfi ügyvédje zárt tárgyalást kért, de ezt a bíró elutasította. Ezt követően az ügyész ismertette a vádirat lényegét.

Elmondta, hogy T. István Gábor élettársi kapcsolatban élt a párjával, Hajnalkával, akinek volt egy kétéves kisfia. A férfi rendszeresen rácsapott a kisfiú fenekére, ellökte magától, vagy bedobta a kiságyba, hogy fegyelmezze.

A szerző felvétele

A végzetes napon Hajnalka elment otthonról, és az élettársára hagyta Marcellt. A férfi eddig ismeretlen okból egy kerek felszínű keskeny eszközzel bántalmazta a kicsi nem szervét és környékét. A kisfiú nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett.

Másnap a nevelőapa, amikor újra kettesben maradt Marcellel, ismét nekiesett.

Fejbe és mellkason vágta, majd addig ütötte és rázta, amíg a klinikai halál állapotába nem került. T. István Gábor ezt követően segítséget kért az éppen megérkező barátjától, aki értesítette a mentőket. Eközben a nevelőapa megkezdte a gyermek újraélesztését. A mentősöknek sikerült újraéleszteniük a kisfiút, de olyan súlyos koponya és agysérüléseket szenvedett, hogy beállt nála az agyhalál, és három nap múlva lekapcsolták a gépről.

Az ügyész hosszasan sorolta Marcell sérüléseit, elmondta, hogy milyen koponya, agyi és egyéb bevérzéses, zúzódásos sérüléseket szenvedett. A tucatnyi sérülést elszenvedő kisfiú életét akkor sem lehetett volna megmenteni, ha azonnali orvosi ellátásban részesül. T. István Gábor a nyomozati szakban és a mai előkészítő ülésen sem ismerte be a bűnösségét. A pszichológusi vizsgálaton „ambivalensnek” minősítette a közte és a nevelt kisfia közti viszonyt.

A védelem a letartóztatás megszüntetését, zárt tárgyalást, valamint igazságügyi szakértő meghallgatását indítványozta az ügyben. Arra szeretnének elsősorban választ kapni, hogy okozhatta-e a gyerek halálát az, hogy a történtek előtt összeesett és beverte a parkettába a fejét.

A szerző felvétele

T. István Gábor ügyvédje hosszasan ecsetelte, hogy minden feltétel adott, hogy védencét bűnügyi felügyeletbe, azaz házi őrizetbe helyezzék. Elmondta, hogy a férfi testvére vállalta, hogy eltartja, egy barátja pedig lakást biztosítana neki.

Az ügyész erre reflektálva elmondta, hogy a vádlott nem ismerte el a bűnösségét, az ügyvéd által benyújtott befogadó nyilatkozat pedig egyáltalán nem győzte meg arról, hogy a férfi ne vonná ki magát az eljárás alól.

A bíróság elutasította az enyhébb kényszerintézkedés elrendelésére vonatkozó indítványt. A bírónő szerint az önkéntes jogkövetés hiányára utal, hogy számtalan szabálysértési eljárás volt már a férfival szemben, és a bűncselekmény elkövetésekor is szökésben volt, mert nem kezdte meg egy másik ügyben kiszabott büntetését.

T. István Gábor és védője fellebbezett a végzés ellen. A férfi maximum nyolc év börtönt kaphat halált okozó testi sértés miatt. A következő tárgyalás november közepén lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik