Belföld csatatér 2019 - szombathely

Hosszú évekig nyögi Szombathely a NER stadionmániáját

Exkluzív esemény zajlott 2018. január 20-án a Haladás Sportkomplexum VIP-termében. Ekkor tartották a szombathelyi önkormányzat táncmulatságát, amelyen a Nyugat.hu tudósítása szerint megjelent Puskás Tivadar kormánypárti polgármester, Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő, Koczka Tibor alpolgármester, az est díszvendége pedig Káel Csaba filmrendező, a Művészetek Palotájának igazgatója (azóta filmügyi kormánybiztos is) volt. Fontos eseményt ünnepeltek: az új stadion elkészültét. A résztvevők azt hihették, ezzel véget ért a létesítmény kálváriája, de azóta tudjuk, a helyi kórház javára tartott jótékonysági est olyan helyszínen zajlott, amely hosszú időre a NER stadionmániájának szimbólumává vált.

Savaria új szentélye

Minden 2013. augusztus 28-án kezdődött, amikor Puskás Tivadar bejelentette, hogy a kormány 9,6 milliárd forintot ad a város akkor az első osztályban játszó focicsapata igencsak lepukkant pályájának fejlesztésére. A polgármester azt mondta:

Ez a fejlesztés, azt hiszem, hogy a város huszonegyedik századi fejlődésének elindításában egy nagyon fontos lépés.

Fontos lépés volt valóban, de nem úgy, ahogy Puskás gondolhatta. Az eredeti tervek szerint 2016 végéig adták volna át a stadiont, egy hozzákapcsolt többfunkciós épülettel, benne kézilabdapályákkal, kondicionáló termekkel, futófolyosóval és egyéb kiszolgáló helyiségekkel, de egyrészt az építkezés lassan haladt, másrészt a szombathelyiek közül sem örült mindenki: a szomszédos panelházakban lakók arra panaszkodtak, hogy az új stadion néhány hónap alatt fehérré fakult ponyvája napos időben elvakítja őket.

A Szombathelyi Haladás épülő stadionjának bokrétaünnepsége 2016. november 30-án. Fotó: Varga György / MTI

Égetővé vált a pénzkérdés is, mert folyamatosan nőtt az építési költség, mire egyéves csúszással, 2017 őszén átadták az épületet, már 15,2 milliárd forintot mutatott a számla.

A feszültség a stadion megnyitásával sem csökkent. Hende ugyan azzal nyugtatta a népet, hogy az új stadion üzemeltetése nem fog többe kerülni, mint a régié, Puskás Tivadar pedig úgy fogalmazott, a város ajándékba kapta a stadiont, de ezt elhomályosította az a tény, hogy pár nappal a megnyitó után a Haladás VSE 300 ifjú sportolóját nem engedték be edzeni a komplexumba, mert a kivitelező cég a területet garanciális javítások miatt munkaterületté nyilvánította. Később a Nyugat.hu már arról írt, a valódi ok az volt, hogy nem volt szerződés az ideiglenes üzemeltető és az egyesületek, illetve szakosztályok között, ezért a Haladás felnőtt futballcsapata külön szerződött az üzemeltetővel, hogy az új helyen játszhassa le a 2017-es évből megmaradt két meccsét, ami 8-10 millió forintjába került az önkormányzatnak.

A gondokat fokozta, hogy nem találtak a stadionnak olyan üzemeltetőt, aki piaci alapon vállalta volna a feladatot, ezért ideiglenes megoldásként az önkormányzat az építtető Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-t bízta meg a feladattal, eredetileg 2017 végéig, ám az átmeneti időszakot jelentkező hiányában meghosszabbították.

Drága mulatság

2018 februárjában éppen csak sikerült elkerülni egy újabb blamát, azt, hogy az új stadion elkészülte ellenére ideiglenesen Zalaegerszegre költözzön a csapat, amikor kiderült, hogy az üzemeltetőnek nincs érvényes szerződése a Haladás Labdarúgó Kft.-vel a mérkőzések lebonyolítására. Olyan gyorsan kellett összehívni a városi közgyűlés illetékes bizottságát, hogy a 19 tagú bizottságból csak 12-en tudtak ott lenni. A testület csak az ellenzéki tagok szavazatával lett határozatképes, de el tudták fogadni a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. üzleti tervét, és meg tudták bízni az ügyvezetőt a szerződéskötéssel.

Március elején, jobb híján, a közgyűlés döntött az üzemeltetésről, és a stadion ügyeit Haladás Labdarúgó Kft.-re, a sportcsarnokét a Haladás VSE-re bízta. Ez viszont azt jelentette, hogy

a város által támogatott sportszervezetek bérelték a stadiont egy városi cégtől a város pénzén.

Hogy a stadiont ne csukják be, májusban kénytelenek voltak 168 millió forint támogatást megelőlegezni a stadion üzemeltetésére, holott a kormány idén és jövőre is ad egy-egy 298 millió forintos segélyt.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

A zavaros helyzet tisztázásában az sem segít, hogy a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. egy éven belül már a negyedik ügyvezetőt fogyasztja, és lehet, hogy ő sem marad sokáig. A Fidesz szombathelyi alelnökeként is politizáló Gál Sándor ugyanis indul az önkormányzati választáson: Bucsu polgármestere akar lenni, független színekben.

Így érkeztünk el 2019 őszéhez, amikor már nyilvánvaló, hogy valami megoldást kell találni, mert a pénzadományok csak tűzoltásra jók. Jelenleg a város állja a bérleti díjat a Haladás Labdarúgó Kft. és a Haladás VSE helyett, sajtóhírek szerint ez a következő három-öt évben várhatóan évi 500 millió forintjába fog kerülni Szombathelynek úgy, hogy a bevételek kétségesek, mert például

a kézilabdapálya nem alkalmas NB1-es mérkőzésekre.

Horváth Attila, a Haladás Labdarúgó Kft. felügyelőbizottságának tagja azt mondja, pontos adatok nincsenek arra, hogy mekkorák a fenntartási költségek, de egyes kalkulációk szerint csak a gyep karbantartása évente 50 millió forintot visz el. A gyep növekedését segítő szolárrendszer 400 négyzetméteren napi nyolc órában világít, ami szintén sok pénzbe kerül, ehhez jönnek az egyéb rezsiköltségek, amit megdobnak az olyan helyzetek is, hogy a bokszteremben nincs ablak, így egész nap mesterséges fényre és gépi szellőztetésre van szükség – sorolja Horváth, aki egyben a közgyűlés ellenzéki frakciójának tagja.

Az Éljen Szombathely! pártszövetség tisztában van vele, hogy ha győznek az önkormányzati választáson, és ők adják a polgármestert, akkor is meg kell oldani a sportkomplexum üzemeltetését, mert nem tudnak mást tenni. Mint mondta, több mint ezer szombathelyi sportol a Haladás VSE-ben, felelősséget kell vállalni értük, mert komoly értéket képviselnek.

Káosz Béla király birodalmában

Talán az egyik legkeserédesebb része a Haladás-sztorinak, hogy mire elkészült az új stadion, a focicsapat kiesett a másodosztályba. Sőt a nyár közepéig még az se volt biztos, hogy a 400 millió forintos adóssággal küzdő klub nem csúszik még lejjebb. Mígnem valóságos csodaként a legendás szombathelyi futballista, Illés Béla nevével fémjelzett többségi tulajdonos mindössze egy délelőtt alatt elővarázsolt 500 millió forintot, így az egyesület megtarthatta az NB II-es licencet. A helyi sajtó a pénz hátterében Mészáros Lőrinc vejét, Homlok Zsoltot sejtette, aki a Haladás VSE társadalmi elnöke.

Az, hogy ekkora a baj, a fideszes városvezetés előtt már 2018 nyarán ismert volt, amint arról a Fideszből azóta kizárt Koczka Tibor egy nemrégi interjúban beszélt. Az alpolgármester azt mondta, hogy 2018. május-júniusban, amikor a Haladás Labdarúgó Kft. leadta a mérlegbeszámolóját, kiderült, hogy a csapat 1,3 milliárd forintos költségvetésének 80 százaléka fizetésekre megy el.. A cégben az önkormányzat előbb 16 majd, 10 százalékra csökkentette részesedését, Koczka pedig arra panaszkodott, hogy a többségi tulajdonos 210 millió forinttal segítette ki a csapatot, holott részesedése alapján jóval nagyobb összeggel kellett volna, arról nem is beszélve, hogy mennyi pénzt vehettek ki többségi tulajok.

Az elmúlt négy évben ebből az évi cirka 1 milliárd forintból béreket fizettek, játékosügynököket fizettek és különböző beszállítóknak fizettek. Itt valaki nagyot hibázott. A labdarúgást 11-en játsszák, itt 40 igazolt játékos volt

– mondta.

Az alpolgármester szavait alátámasztja a Qubit összeállítása is: 2018-ban 1 milliárd forint személyi jellegű kiadásából 600 millió kapcsolódott a játékosok bérköltségéhez járulékok és egyéb természetbeni juttatásokon kívül.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

A közgyűlés kontroll könyvvizsgálatot kért és megbízott egy külsős szakembert, hogy ellenőrizze a számokat. Koczka elmondása szerint annak ellenére, hogy a céges könyvvizsgáló és az önkormányzat által felkért könyvvizsgáló egymással ellentétes eredményre jutott, a közgyűlés helybenhagyta a Haladás Labdarúgó Kft. könyvvizsgálójának bejelentését.

Cikkünk írásának idején úgy tűnik, egyelőre rendben van a csapat helyzete. Az önkormányzat ellenzéki frakciójának tudomása szerint nincs olyan mértékű adósság, ami akadályozná a csapat működését, a sportolók felé sincs 30 napnál nagyobb tartozása a csapatnak. Más kérdés, hogy ez meddig elég, és mi lesz, ha a közeljövőben nem érkezik máshonnan támogatás.

Ha van olyan, aki érdeklődik a Haladás támogatása iránt, azt tárt karokkal várjuk. Teljesen mindegy, hogy fideszes vagy nem fideszes, hajlandók vagyunk együttműködni

– válaszolta Horváth Attila arra a kérdésre, az ellenzék hogyan látja a focicsapat jövőjét.. Azt azonban nem lehet kizárni, hogy nem csak a városvezetés, hanem a Haladás tulajdonosi köre is kicserélődik addigra, Szombathelyen ugyanis azt beszélik, hogy tulajdonosváltás készülődik.

Kérdésünkre Horváth Attila ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudta, mondván, üzleti titok kiadására nincs felhatalmazása. Azt azonban hozzátette, hogy a helyzet kialakulásában nagy felelőssége van annak, „aki annak idején nulla forintért átengedte a csapatot Illés Béláéknak”, azaz a fideszes városvezetésnek. Az ügyben próbáltuk keresni Illést, hogy megtudjuk, hogyan látja a csapat jövőjét, de nem értük el.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik