Belföld

Egyedül a nemi erőszakot nem ismeri el a sólyi nyolcéves Adrienn gyilkosa

Csütörtökön a vádlott, tanúk és a szakértők meghallgatásával folytatódott a Veszprémi Törvényszéken a sólyi gyerekgyilkos ügye. A mindössze 16 éves F. Ferenc több ellentétes vallomást is tett az eddigi eljárás során, de egy valamit kivéve végül mindent beismert.

A bíróság kegyeleti és erkölcsi okokból zárt tárgyalás keretében kezdte meg a bizonyítási eljárást, de az elhunyt kislány családjának jogi képviselőjétől, Fridman Róberttől megtudtuk, hogy mi történt a tárgyalóteremben a mai napon.

Az igazságügyi szakértőt és a kislányt megtaláló rendőrt hallgatták ki. Emellett a kültéri kamerafelvételek levetítésére került sor, ezeket megtekintették az áldozat szülei is, akik ott voltak a mai tárgyaláson is. Azt mondták, hogy minden tárgyalásra el akarnak jönni, amíg le nem zárul az ügy

– mondta az ügyvéd.

A hajmáskéri fiatalember már többször is megváltoztatta a vallomását az eljárás során. Az előkészítő üléshez hasonlóan azonban továbbra is csak részben ismeri el a bűncselekmény elkövetését.

Három vagy négy fajta vallomást is tett, aztán felállt és elismert mindent. Egyedül a nemi erőszakot nem ismerte be

– magyarázta Fridman, hozzátéve, csak bizonyos jelek utaltak erre. Itt fontos megjegyezni, hogy a szakértők szerint F. Ferenc nem erőszakolta meg a lányt.

A szomszédos faluban élő F. Ferenc a sólyi futballpályán ismerkedett meg Adriennel és a bátyjával. A fiú többször is együtt focizott a testvérekkel, melynek során szexuális vonzalom alakult ki benne a kislány iránt.

F. Ferenc tavaly május 18-án késő délután kerékpárral Sólyra ment, és felkereste a kislányt, akivel a Séd patak partján lévő papírmalom romjaihoz gyalogoltak. A romoknál lezajlott beszélgetésük során a kislány megdicsérte a fiú egyik barátját. Ettől F. Ferenc dühös lett, és elhatározta, hogy bosszúból, illetve a szexuális vágyának kielégítése céljából megöli a kislányt.

A fiú a papírmalomnál talált egy vastagabb, fonott kötelet, a gyermekkel pedig elhitette, hogy olyan bűvésztrükköt mutat neki, melyhez a kezeit hátra kell kötöznie. A megtévesztett kislány hitt a fiúnak, aki a megkötözése után a patakba vitte, és ott többször is a víz alá nyomta. Az elkövető a kábult kislányt kivitte a partra, majd mintegy 200 méter megtétele után egy kődarabbal bántalmazta, melynek következtében a gyermek koponyasérüléseket szenvedett.

F. Ferenc ezt követően levette Adrienn ruháinak egy részét, és újra a patakba vitte, ahol annak érdekében, hogy a víz ne sodorja el, hínárfonatot kötött rá, majd távozott a helyszínről. A kislány halálának közvetlen oka vízbefulladás volt.

A letartóztatásban lévő F. Ferenc július elején megpróbálta felakasztani magát a börtönben, ezért bevitték az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe. Másfél héttel a kiengedése után ismét visszavitték, mert a korábbi öngyilkossági kísérlete után is mindenképp végezni akart magával. A büntethetősége szempontjából kulcsfontosságú, hogy mennyire beszámítható.

„Alacsony végzettségű, de teljesen beszámítható és büntethető” – mondta ezzel kapcsolatban Fridman.

A hatályos Büntető Törvénykönyv szabályai szerint F. Ferenc maximum 15 év börtönt kaphat a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik