Belföld

Összegyűlt a 700 millió forint az izomsorvadásban szenvedő Zente kezelésére

Gyűjtésük Facebook-oldalán jelentette be az izomsorvadásban szenvedő másfél éves Zente édesanyja, hogy összegyűlt a célként kiztűzött 700 millió forint.

Az adakozókat arra kérte hogy ne utaljanak többet, mivel az alapítvány nem közhasznú, csak Zente kezelésére fordítható az oda beérkezett összeg. zente családjának reményei szerint az összegyűlt 700 millió forintból elérhetővé válik a világ egyik legdrágább gyógyszere, ami javíthat a kisfiú állapotán.

A hvg.hu korábbi cikke szerint Zente tavaly február 28-án, tökéletes értékekkel született, és az első napokban semmi sem utalt rá, hogy bármilyen problémája lenne. Ám ezután több aggasztó jel és számtalan vizsgálat után néhány hónap múlva a szülők legrosszabb rémálma vált valóra: Zentét az izomsorvadás legsúlyosabb fajtájával, SMA-1 típusával diagnosztizálták. Az SMA-t jelenleg a gyógyíthatatlan betegségek közé sorolják, az elmúlt évtizedekben a gyógyszeripar hihetetlen fejlődése azonban új reményt adott a betegeknek. Az új gyógyszerek viszont felfoghatatlanul drágák. Zente állapotán valószínűleg rengeteget lehetne javítani a Zolgensma nevű génterápiával, de a szer árát 2,1 millió dollárban (641 millió forint) határozta meg gyártója, a Novartis.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik