Belföld csatatér 2019

A Transparency szerint bűzlik a budafoki eset, ahol önkormányzati vezető volt cégtársa kap milliárdos megbízást

A Transparency International Magyarország (TI) a Közbeszerzési Hatóság elnökéhez fordult tegnapi cikkünk nyomán, amelyben beszámoltunk arról, hogy önkormányzati vezető volt cégtársa kap milliárdos megbízást Budafok-Tétényben. A Transparency azt kéri a Közbeszerzési Hatóság elnökétől, hogy az hivatalból kezdeményezzen jogorvoslati eljárást Budapest XXII. Kerület Önkormányzata által aszfaltozásra kiírt öt közbeszerzési eljárás kapcsán.

Az öt közbeszerzési eljárás kapcsán feltételezni lehet, hogy egy beszerzést bontottak öt részre, kijátszva így a közbeszerzési törvényt, hogy ne kelljen nyílt közbeszerzési eljárást lebonyolítani – írja a TI. Továbbá súlyos összeférhetetlenség merül fel a közbeszerzési eljárások elbírálásában résztvevő önkormányzati vezető és a nyertes ajánlattevő között.

A TI szerint kilóg a lóláb az öt részre bontott eljárásnál ott is például, hogy közel azonos időben indította meg az eljárásokat az önkormányzat, mindösszesen 4 nap eltérés volt az öt részre szabdalt ügyekben a startnál. Ráadásul

az egy közbeszerzési eljáráshoz sorolt utcák teljesen esetlegesnek tűnnek, egymástól távol levő utcákról van szó, tehát nem tűnik olyan szempontból sem a közbeszerzési eljárás részekre bontása indokoltnak, hogy az egy közbeszerzési eljárás alá tartozó felújítandó utcák egy városrészt, egy földrajzi egységet határolnának be.

A TI érvei bővebben itt olvashatók.

Miután egy régi fideszes káder fontos posztot kapott Budafokon, egykori cégtársának sikerszériája is beindult, sorra kapja a megbízásokat az önkormányzattól a Nova Bau Hungary Kft. A korábban a kormányban és a főváros egyik cégénél is dolgozó, 2014 óta a XXII. kerületi önkormányzat városfejlesztési és -üzemeltetési irodáját vezető Wohner Zsolt szerint ez csak véletlen. Az viszont biztos, hogy az útfelújítások több részre bontásával sikerült elkerülni a nyílt közbeszerzési versenyt. Wohner és a Nova Bau Hungary Kft. tulajdonosa korábban cégtársak voltak, Wohner felesége pedig tudomásunk szerint rokona a Nova Bau Hungary Kft. tulajdonosának.

Önkormányzati vezető volt cégtársa kap milliárdos megbízást
Miután egy régi fideszes káder fontos posztot kapott Budafokon, egykori cégtársának sikerszériája is beindult. Az útfelújításoknál biztosan trükköztek.

Kiemelt kép: Fotó: iStockphoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik