Közélet csatatér 2019 - budapest

Önkormányzati vezető volt cégtársa kap milliárdos megbízást

Miután egy régi fideszes káder fontos posztot kapott Budafokon, egykori cégtársának sikerszériája is beindult. A korábban a kormányban és a főváros egyik cégénél is dolgozó Wohner Zsolt szerint ez csak véletlen. Az viszont biztos, hogy az útfelújítások több részre bontásával sikerült elkerülni a nyílt közbeszerzési versenyt.

Gőzerővel dolgoznak Budapest XXII. kerületében, Budafok-Tétényben az útépítők, az önkormányzati választási kampány finisében vagyunk. Közel 40 utcát aszfaltoznak le.

A kormány tavaly ősszel 10 milliárd forintot különített el arra, hogy Budapesten a még meglévő földutakat szilárd burkolattal lássák el. A pályázati pénzből Budafok-Tétény bő 1,1 milliárd forintot kért és kapott. Úgy számolt az önkormányzat, hogy ehhez hozzátesznek 135 millió forint önrészt, és ez elég lesz a teljes munkára.

Tévedtek. Kiírták a közbeszerzéseket, a nyertes ajánlatok összege bruttó 1,7 milliárd forinton is túl van, azaz 435 millióval drágább a projekt, mint ahogy eredetileg becsülték.

A legnagyobb nyertes pedig egy olyan cég, amelynek tulajdonos-ügyvezetője jó ismerője az önkormányzat városfejlesztési és -üzemeltetési irodája vezetőjének.

A Nova Bau Hungary Kft. vitte el a megbízások csaknem kétharmadát, bő 1,1 milliárd forint az általuk elnyert munkák értéke. A második legtöbbet nyerő cég ennek a felét, a harmadik vállalkozás csupán pár tízmilliót zsebelhet be. Volt egy negyedik aspiráns is, ő nem kapott semmit.

Tizenkét vállalkozást kért fel az önkormányzat, hogy tegyen ajánlatot, de nyolc egyáltalán nem mozdult. Minden felújítandó útra külön kellett ajánlatot adni – volt, hogy csak két cég akart leaszfaltozni egy utcát, a másikat három, megint másikat négy, a Nova Bau viszont mindenhol versenybe szállt.

A cég kizárólagos tulajdonosa és ügyvezetője Novák Zoltán Nándor. Az önkormányzatnál a városfejlesztési és -üzemeltetési iroda vezetője pedig Wohner Zsolt. Régről ismerik egymást.

  • Wohner Zsolt és felesége, Wohnerné Novák Noémi 2001-ben létrehozták a családi cégüket, az Indent 2001 bt.-t, a feleség volt a beltag és ügyvezető, a férj a kültag. 2004-ben bevették maguk mellé beltagnak és ügyvezetőnek Novák Zoltán Nándort.
  • A saját tulajdonú ingatlan adásvételével főtevékenységként foglalkozó vállalkozás 2006-ban átalakult kft.-vé, 2008 nyaráig mindhárman tulajdonosok voltak, akkor Novák Zoltán Nándor és Wohner Zsolt kiszállt a cégből, de Novák 2011-ig még vezető tisztségviselőként vezette azt. (Azóta Wohnerné Novák Noémi az ügyvezetője és most már egyedüli tulajdonosa a fogászati profilra váltott cégnek.)
  • Az aszfaltozási megbízást behúzó, mindvégig az építőiparban tevékenykedő Nova Bau Hungary Kft-ben is cégtársa volt 2008-2009-ben egymásnak Novák Zoltán Nándor és Wohnerné Novák Noémi.

A névegyezés nem véletlen: tudomásunk szerint rokonai egymásnak. Wohnerné Novák Noémi testvérének a fia Novák Zoltán Nándor.

A Nova Bau Hungary Kft. csillaga a XXII. kerületben 2014-ben kezdett emelkedni. Lehet, hogy véletlen egybeesés, de éppen abban az évben került az önkormányzati hivatalba és lett a városfejlesztési és -üzemeltetési iroda vezetője Wohner Zsolt.

Ő a fideszes érában fontos tisztségeket viselt a kormányzatban, illetve fővárosi cégeknél, de mostani is pozíciója is fontos: az általa vezetett iroda részt vesz a közbeszerzéseknél a kiválasztási folyamatban, meghívásos eljárásnál javaslatot tesz arra, mely vállalkozókat hívja meg az önkormányzat, kiktől kérjen ajánlatot. Most is ez történt, ugyanis nem jelentkezhetett bárki az útépítési munkákra, hanem felkértek vállalkozókat, hogy tegyenek árajánlatot.

Ehhez trükköt vetett be az önkormányzat. A 39 utca leaszfaltozását öt részre bontotta, mindegyik rész értéke alatta maradt a 300 millió forintnak. Márpedig építési beruházás esetén ha a becsült összeg nem éri el a 300 millió forintot, akkor lehetőség van arra, hogy ajánlattételi felhívást küldjön az önkormányzat a kiszemelt cégeknek.

Fotó: iStockphoto

A Nova Bau Hungary Kft. a budafoki önkormányzattól viszonylag kevés megbízást kapott 2014-ig, aztán elkezdtek sorra beesni a munkák. Nemcsak út- és járdaépítésre, ugyanis

  • óvodákhoz udvari kézmosót is ezzel a céggel építtetett az önkormányzat,
  • futókört és hozzá világítást is ők csináltak,
  • tornatermet újítottak fel,
  • bizonyos utcákban a csapadékvíz-elvezetést ők oldották meg,
  • zebrát festettek fel,
  • csempéztek.

Egy ellenzéki képviselő, a DK-s Perlai Zoltán kigyűjtötte a cég által a kerületben elnyert 5 millió forint feletti szerződéseket, eszerint 2014-ben nettó 70 milliós megbízást nyertek, rá egy évre a dupláját, megint rá egy évre már nettó 200 millió feletti megrendelésnek örülhettek. A teljes összeg ennél is több lehetett, mert a gyűjtés nem tartalmazza a kisebb megbízásokat.

Mindenesetre az önkormányzattól származó bevételek nagyban segítettek a cégnek, hogy más dimenzióba lépjen. 2014 előtt a legjobb évben is csak 66 millió nettó árbevételt könyvelt el, azóta azonban szárnyal, a forgalma tavaly már megközelítette a nettó 500 millió forintot. A 45 milliós adózott profit lehetővé tette, hogy a tulajdonos 25 millió osztalékot vegyen ki a cégből.

Megkerestük a történet főszereplőit, akik azonban elzárkózóak voltak.

Wohner Zsolt ügyvédet fogadott, kérdéseinket látva büntetőfeljelentéssel fenyegetőzött hamis vád, illetve rágalmazás miatt. Azt állította, a személyes jó kapcsolat nem segített a Nova Bau Hungary Kft.-nek, hogy az elmúlt néhány évben sikeresen szerepeljen az önkormányzat által kiírt pályázatokon. Wohner szerint erre neki nincs befolyása, befolyással visszaélés lenne ez. Nem tudja és nem is akarja magyarázni azt, hogy miért indult be a szóban forgó cég sikerszériája a XXII. kerületben azt követően, hogy ő a városfejlesztési iroda vezetője lett – szerinte felvetésünk nem is konkrét kérdés, ráadásul ez közgazdasági tanulmány témája lehetne, ő viszont gépészmérnök, azt tanácsolta, keressünk meg e témában egy szakembert. Arra nem válaszolt, hogy a felesége és a korábbi cégtársa, az elmúlt évben építési munkák sorát behúzó cég vezetője, Novák Zoltán Nándor rokonok-e, de azt fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy „hozzám hasonlóan a feleségem sem közszereplő, de jogképes, cselekvőképes magyar állampolgár”.

A szerencsés cég tulajdonosa, Novák Zoltán Nándor nem volt hajlandó válaszolni kérdéseinkre, annyit írt, hogy „cégünk semmilyen politikai indíttatású témában nem kíván részt venni és adatot szolgáltatni.” Wohnerné Novák Noémi nem reagált többszöri érdeklődésünkre.

Régi fideszes káder

Wohner Zsolt régi fideszes, az első Orbán-kormány idején a környezetvédelmi minisztérium helyettes államtitkára volt. Aztán 2013-ig ő vezette a fővárosi önkormányzat egyik cégét, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.-t, amelyről kiderült, hogy illegálisan több ezer tonna veszélyes szennyező anyagot áshatott el a XVIII. kerületi Cséry-telepen. Az ügyből büntetőeljárás lett, vádemelés is történt. Wohner nem volt hajlandó elárulni, hogy ő is vádlott-e, csak annyit írt, hogy a bíróság egyelőre nem hallgatta meg, és állítása szerint elsőként ő tett feljelentést az ügyben. Wohnert ugyan leváltották a fővárosi cég éléről, de puhára esett, a Fővárosi Vízművekhez került változatlan, havi 600 ezres bér mellett mérnökként. A 2014-es választás után landolt a fideszes vezetésű Budafok-Tétény önkormányzatánál.

Kiemelt kép: Manek Attila / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik