Belföld

Az irodalomtanterven dolgozó szakértők nem kérnek Takaró Mihályból

A Magyar Narancs úgy értesült, hogy június végén otthagyta az új Nemzeti alaptanterv (NAT) előkészítésével megbízott kutatócsoportot a magyar nyelv és irodalom tantárgyon dolgozó valamennyi szakértő. Az összesen hat ember, egyetemi oktatók és tanárok, feladata volt az irodalom- és nyelvtantanterv kidolgozása az 5. évfolyamtól a 12.-ig, de az alsóbb évfolyamok szakértőivel is együttműködtek.

A hetilap csütörtöki lapszámában megjelenő cikkben azt írták, hogy bár a projektvezetés felajánlotta a szakértőknek, hogy hosszabbítsák meg a június 30-án lejárt szerződésüket, ők arra hivatkozva, hogy a tantervkészítésben megjelent Takaró Mihály szélsőjobboldali irodalomtörténész is, a távozás mellett döntöttek.

Takaró számos kisebb-nagyobb botrányt keltett a szélsőjobboldali, antiszemita szerzőket magasztaló vagy az általa nem elég magyarnak tartott írókat gyalázó kijelentéseivel, emlékeztet a Magyar Narancs. Legutóbb idén nyáron, a komáromi Jókai Mór Nyári Egyetemen felvidéki magyar pedagógusok előtt beszélt arról, hogy Esterházy Péter kultúraromboló, ezért nem kell tanítani, de korábban megkérdőjelezte Kertész Imre magyarságát, Spiró György emberi mivoltát, és azt is kifejtette, hogy Petri György valószínűleg a pokolra került.

Mit üzen Esterházy Péter ezekben a kultúrharcos időkben?
Saját mondataiban kerestük a választ.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik