Belföld

Bloomberg: Európa bevándorlásellenes kormányai Ázsiából és Dél-Amerikából importálnak munkaerőt

A hvg.hu szúrta ki, hogy a Bloomberg riportot közölt, amelyben az egyik helyszín az a Sarud, ahol 2017-ben a helyiek tojással dobálták meg az ottani szarvasmarhatelepen dolgozó indiaiakat, mert menekültnek nézték őket.

A riportban, melynek címe Európa migrációellenes vezetőinek van egy titka, megszólal az egyik indiai munkás, Satwinder Singh, aki szerint gyakran nézték őket terroristának. Tilcsik István sarudi polgármester szerint ugyan többször bepanaszolták az indiai vendégmunkásokat, hogy mérget tesznek a tejbe, mára megnyugodtak a kedélyek.

A lap hozzáteszi: miközben a magyar kormány menekültellenes bevándorláspolitikát és kommunikációt folytat, egyre több, jellemzően Ukrajnából és Fehéroroszországból érkező ember vállal munkát Magyarországon. Azonban a közelebbi országok munkaerő-kapacitása kifogyóban van, így távolabbi tájakról, Ázsiából és Dél-Amerikából csábítanak munkaerőt az országba. Tao Zsong, a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatóhelyettese szerint a Balti-tenger és a Balkán között elhelyezkedő 21 ország munkaereje 2050-re több mint enegyedével fog csökkenni, ezeknek az országoknak hozzá kell látni a munkaerő importjához.

A Privátbankár cikke alapján kedden írtuk meg, hogy tavaly megduplázódott azok száma, akik munkavállalási céllal érkeztek Magyarországra. Míg 2017-ben még 24 539-en jöttek, tavaly ez a létszám 60 931-re emelkedett a ma már Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság adatai alapján. Ennek 83 százalékát már augusztus végéig sikerült idén abszolválni. A legtöbben ukrán állampolgárok.

A Bloomberg szerint nem egyedi, ami Magyarországon történik, Romániában 50 százalékkal emelkedett az unión kívülről érkező munkavállalók száma, Lengyelországban pedig a mongol vendégmunkások száma ugrott meg. Hozzáteszik: a kormányok ugyan különböző intézkedésekkel próbálják növelni a születésszámot és folyamatosan csábítják a külföldi munkaerőt, a menekültek elleni hergelés viszont nem hagy alább.

A mongoloknak jut a piszkos munka java a Hankooknál
300 ukrán és 100 mongol dolgozhat a Hankookban. A szakszervezet szerint jól megférnek egymás mellett a magyarok és a vendégmunkások.

Kiemelt kép: Komka Péter/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik