Belföld

Kiderült, mikor hallgatják meg Trócsányi Lászlót

Elkészült az Európai Parlamentben a biztosjelöltek meghallgatásának menetrendje – írja a BruxInfo. A portál szerint a parlamenti kapcsolatokért felelős szlovák taggal kezdődnek a meghallgatások szeptember 30-án. Trócsányi László október 1-én kora este kerül sorra.

Trócsányit a szomszédságpolitikai és bővítési biztosnak jelölte csapatába Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke.

A magyar kormány által Brüsszelbe küldött korábbi igazságügyi miniszter 3 órásra tervezett kérdezz-felelekre készülhet.

A meghallgatások célja a jelölt biztosi és szakmai alkalmasságának és hozzáértésének a megállapítása. Ursula von der Leyen csapatának tagjait a szakterületükkel foglalkozó parlamenti bizottságok teszik majd próbára, és utólag véleményt is formálnak felkészültségéről. Ezt a Bizottság megválasztott elnöke ugyan nem köteles figyelembe venni, ám ebben az esetben azzal is számolnia kell, hogy az Európai Parlament az október 23-ra tervezett végszavazáson az egész testületet elutasítja – írja a portál.

Von der Leyen engedett Orbánnak, de lehet ebben egy komoly veszély is
Trócsányi László azt a posztot kapta, amit a miniszterelnök kinézett neki, a jogállami ügyek pedig egy visegrádi országból jövő politikushoz kerülnek. Már csak az a kérdés, hogy mi lesz így Orbán unióellenes retorikájával.

Fotó: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik