Belföld

209 milliós kártérítés illeti a gyöngyöspatai roma tanulókat

A Debreceni Ítélőtábla kimondta, hogy 500, illetve 300 ezer forint jár évenként a károsult roma gyerekeknek a gyöngyöspatai iskolai elkülönítésért és a rosszabb minőségű oktatásért — írta meg a hvg.hu.

2015-ben mondta ki a Kúria, hogy a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában szegregálták a roma diákokat. Az ügyben az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) jogászai képviselték a 62 érintett gyereket, 2016-ban indult a per, ami a gyerekeket ért károkért követelt összesen 209 millió forintot. A Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletében úgy látta, hogy a kártérítés megilleti a hátrányosan megkülönböztetett diákokat.

A lap szerint

a roma gyerekek nem mehettek fel az iskola első emeletére, a földszinten kellett maradniuk, ahol olykor nem működött a mosdó sem.

Olyan is előfordult, hogy hetedik-nyolcadikban a negyedikes tankönyvből tanították őket, vagy alig volt kémiaórájuk, helyette csak számítógépeztek. Így aztán a nyolcadik után sorra hullottak ki a gyerekek a szakiskolákból.

Az elsőfok egységesen 500 ezer forint kártérítést állapított meg a gyerekeknek 2004-től 2012-ig évenként. 2012-től pedig már csak a fizikai elkülönítés volt, így onnantól 2017-ig évente 300 ezer forint jár a diákoknak. A másodfokú ítélet lényegében helyben hagyta az elsőfokú ítélet összegeit, annyi módosítással, hogy az elsőfokú bírósággal szemben az Ítélőtábla úgy döntött, a sok igazolatlan óra sem csökkenti a kártérítés összegét, ugyanis az iskola dolga is motiválni a gyereket a bejárásra, a sok hiányzást nem lehet önhibának minősíteni — tette hozzá a hvg.hu.

Kiemelt kép: Google Street View

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik