Belföld csatatér

Célfotó dönthet Tarlós és Karácsony között

Egymást érik a közvélemény-kutatások. Ezt most a Publicus Intézet mérte.

A Népszava megbízásából készített reprezentatív kutatás szerint az összes megkérdezett körében Tarlós István 37, Karácsony Gergely 34, Puzsér Róbert 4 százalékon áll. Berki Krisztián népszerűsége szó szerint mérhetetlen, rá az összes megkérdezett kevesebb mint 1 százaléka szavazna.

A bizonytalanok aránya 25 százalék.

 

Karácsonyt a DK-sok nagyobb arányban (95%) támogatják, mint a szövetséges MSZP szimpatizánsai (91%). A Momentum híveinek 69, de a Fidesz-KDNP szavazóinak 9 százaléka is az ellenzéki jelöltet választaná Tarlós helyett.

A Publicus Intézet szerint a főpolgármester legfőbb bázisa a 45 és 59 év közöttiek, a szakmunkás végzettségűek. Tarlós Istvánnak alacsonyabb a támogatottsága a magasabban iskolázottak, a fiatalabbak, illetve az idősebbek körében.

A kormányközeli Nézőpont Intézet Magyar Nemzetben publikált kutatása szerint Tarlós István a biztos szavazóknál 50, Karácsony Gergely 42, Puzsér Róbert 7, Berki Krisztián pedig 1 százalékra számíthat.

A többség elégedett Tarlóssal, Karácsony a nagy hajrában bízhat
A főpolgármester öt százalékponttal vezet ellenzéki kihívója előtt, de van egy adat, ami ennél is komolyabb figyelmeztetés Karácsonyéknak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2019. szeptember 9-14 között a Publicus Intézet készítette Budapest felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével. A mintavételből eredő torzulások a KSH Mikrocenzus 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, és városrész szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a fővárosi lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb budapesti lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik