Belföld

Kunetz: Orbán Viktor fejében nincsen benne az egészségügy

Az ágazat összeomlását nem úgy kell elképzelni, mint egy ház felrobbantását, ez egy lassú folyamat. Fogynak az orvosok, fogynak a szakdolgozók, osztályok zárnak be. Lassan alapvető funkciók, szolgáltatások kopnak ki, tűnnek el egy-egy helyről. Valamilyen szintű ellátás mindig lesz, ha más nem kéznél lesz egy sámán, a biblia, vagy ott lesz az imádság — így jellemezte az egészségügy helyzetét Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő a Klubrádió műsorában.

A szakember szerint amíg az embereknek nem fáj eléggé, és nem kényszerítik rá a politikát, hogy változtasson az ellátási rendszeren, addig ez így is marad. Egyebek között azért is, mert az egésznek az alapja a hálapénz. A paraszolvencia 80 százaléka az orvosok 20 százalékához folyik be, az orvosbáróknak nem érdekük annak megszüntetése.

Kunetz Zsombor: Az orvoselit mindent meg fog tenni, hogy megmaradjon a hálapénzes rendszer
Egy maréknyi magyar orvos készpénzért vesz villát és aranyrúdban tartja a megtakarításait, hogy az adóhatóság ne lásson rá a fekete pénzekre. A Fidesz-KDNP óriási lehetőséget kapott az újabb kétharmaddal: a ciklus végére akár működő rendszerré lehetne alakítani a süllyedő hajót. Csak egy kis bátorság és pénz kell hozzá. Interjú.

Kunetz zsombor szerint az egészségügyi színvonal esése nem az utóbbi 10, hanem az utóbbi 30 évben következett be. Orbán Viktor fejében egyszerűen nincs benne ez az ágazat, tehát egyelőre nem is lesz pozitív változás, a politikának nem volna érdeke. Marad a lecsúszás, az átvándorlás a magánegészségügybe mindaddig, amíg az embereknek nem fáj annyira, hogy kikényszerítsék a változást.

A teljes beszélgetést meghallgathatja itt.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik