Közélet

Az elmúlt egy hónapban 660 milliárd forintnyi uniós támogatást küldött Brüsszel

Az Európai Unió támogatási adatbázisa szerint a most futó 2020-ig tartó költségvetési ciklus keretében a tegnapi napig összesen 9,9 milliárd eurónyi támogatást fizetett ki Brüsszel a magyar kormánynak. A Népszava arról ír, hogy az elmúlt egy hónapban legalább 2 milliárd euróval nőtt a kifizetett számlák mennyisége – vagyis ennyi pénzt kap, kapott a magyar kormány.

Az augusztusi két milliárd eurós átutalás nem jelent friss pénzt a magyar gazdaság számára, ugyanis a kormány a költségvetés terhére – az államadósság átmeneti növelésével –, már megelőlegezte ezeket a kifizetéseket.

A lap szerint a legkézenfekvőbb az államadósság csökkentése lenne, hiszen az előlegeket az államadósság növelésével fizették ki. Ennek ellenére szó van az idei költségvetési törvény módosításáról is annak érdekében, hogy a kormány növelhesse a kiadásokat – írja a Népszava.

kiemelt kép: mti: Játszótér a mintegy egymilliárd forintos uniós támogatással felújított Újszegedi ligetben a Liszt Ferenc sétányon 2019. március 21-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik