Belföld

Nem köt alkut a főügyészséggel Gyárfás Tamás

Mint arról korábban beszámoltunk tizenkét év fegyházbüntetést és tíz év közügyektől eltiltást ajánlott a Fővárosi Főügyészség Gyárfás Tamásnak arra az esetre, ha már az előkészítő ülésen beismeri, hogy ő kérte fel több mint 20 évvel ezelőtt Portik Tamást arra, hogy ölesse meg Fenyő János médiavállalkozót.

Gyárfás az ajánlattal kapcsolatban lapunknak azt mondta,, hogy nem a sajtóban kíván megnyilvánulni ebben a kérdésben, de az ügyvédje,  Zamecsnik Péter elmondta, mit is gondolnak a Fővárosi Főügyészség által felkínált 12 évről.

Az köt alkut, akinek érdekében áll. Gyárfás úrnak nem áll érdekében alkut kötni egy olyan cselekményre, amit nem követett el

– mondta Zamecsnik, aki szerint mivel már lezárult a nyomozás nem az ügyészség, hanem a bíróság véleménye lesz a mérvadó.

Nem tartom tárgyilagosnak ezt a fajta felvezetést, mert az ügyészségnek teljes mértékben tisztában kell lennie azzal, hogy az első perctől kezdve nincs beismerés abban a cselekményben, amit nem követett el Gyárfás Tamás. Innentől kezdve álságosnak tartom azt hangoztatni, hogy 12 év jár azért ha beismeri

– tette hozzá az ügyvéd.

Megkerestük a Fővárosi Főügyészséget, hogy mit szólnak ahhoz, hogy a vádlott védője szerint az előzmények tükrében álságos az ajánlatuk, Rab Ferenc helyettes szóvivőtöl azt a választ kaptuk, hogy

a főügyészség a tavaly július óta hatályos büntetőeljárási törvény adta jogával élt.

A törvény szerint az inditványtételre akkor is joga van az ügyésznek, ha a terhelt a nyomozás során tagad.

A vádirat szerint Gyárfás az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János, aki egy videokazetta-terjesztő és egy napilapot kiadó gazdasági társaságnak is a vezérigazgatója volt.

Gyárfás és Fenyő között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki. A vádirat szerint Gyárfás 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyőt. Emiatt 1997 szeptemberében megbízott egy, az éjszakai életből közismert személyt, Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg Fenyőt. Tasnádi a megbízást 12 millió forintért vállalta, azonban miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a „feladatot”.  Emiatt Gyárfás megbízta Portik Tamást, akit 1994 óta ismert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost.

A Fővárosi Főügyészség július végén emelt vádat Gyárfás Tamás ellen Fenyő János megölése ügyében felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt. A hatóság szerint Gyárfás bűnösségét valószínűsítik azok a hangfelvételek, amelyeket Portik rögzített a 2000-es években.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik