Belföld

Nézőpont: a baloldaliak is Tarlósra tesznek

A Nézőpont Intézet nem fogadna komoly téttel kihívóira, a főpolgármester nyerésre áll a legek versenyében.

Hétfőn eldől, ki indulhat a főpolgármesterségért október 13-án. A Nézőpont Intézet szerint jelenleg Tarlós István a legnépszerűbb, a legalkalmasabb és a legesélyesebb jelölt.

A baloldali szimpatizánsok 43 százaléka a főpolgármester, 41 százaléka Karácsony Gergely győzelmére számít. Tarlóst a fővárosiak 56 százaléka tartja alkalmasnak. Karácsonyt  32, Puzsér Róbertet 11, Thürmer Gyulát 6, Berki Krisztiánt 1 százalék tartja a főpolgármesterségre alkalmas jelöltnek.

A Nézőpont Intézet ezzel magyarázza, hogy a főpolgármester-jelöltek versenyében Tarlós támogatottsága a biztos szavazóknál 52 százalékos, míg Karácsony 42, Puzsér 6 százalékot kapna.

Nézőpont: A pénz miatt Tarlós 51, Karácsony 43 százalékon áll
A főpolgármester támogatottsága nagyobb, mint kihívóinak összesen.

A kormánypárti kutatók szerint az alkalmasság megítélése mellett a feltételezett esélyesség is döntő lehet, márpedig a budapestiek 60 százaléka Tarlós István győzelmére számít, csak 18 százalék gondolja azt, hogy Karácsony Gergely főpolgármester lehet.

A kormánypártiak 88 százaléka biztosra veszi Tarlós újrázását, 3 százalék gondolja, hogy Karácsony fog győzni. A Nézőpont Intézet szerint a baloldali szimpatizánsok 43 százaléka szerint is marad a főpolgármester, 41 százalék gondolja, hogy Karácsony leváltja.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2019. augusztus 29. és szeptember 7. között készült Budapesten, 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb fővárosi lakosságra nem, kor, és iskolai végzettség szerint, a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

Kiemelt kép: Nézőpont Intézet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik