Belföld

Nézőpont: A pénz miatt Tarlós 51, Karácsony 43 százalékon áll

A főpolgármester támogatottsága nagyobb, mint kihívóinak összesen.

A Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint egy most vasárnapi választáson Tarlós István nyerne, a jelenlegi főpolgármester 51, Karácsony Gergely 43, Puzsér Róbert 6 százalékra számíthatna a biztos szavazók körében. A budapestiek 62 százaléka szerint a főpolgármester-jelöltek közül Tarlós István tud több pénzt szerezni a fővárosnak – derül ki a Magyar Nemzetnek készített felmérésből.

 

A Nézőpont Intézet kutatása szerint a jelenlegi főpolgármester tábora a biztos szavazók között nagyobb, mint az összes ellene induló jelölté összesen. 

 

 

A kutatás szerint Tarlós nagy támogatottságának hátterében éppen az áll, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége, még  az ellenzékiek 56 százaléka szerint is ő lenne képes a legtöbb pénzt megszerezni a fővárosnak. Csak a kormányellenesek 28 százaléka gondolja úgy, hogy Karácsony ebben jobb lenne.

A Nézőpont Intézet szerint a zuglói polgármester esélyeit csökkenti, hogy a budapestiek 58 százaléka (30 százalékkal szemben) helyesnek gondolja, ha a főpolgármester együttműködik a kormánnyal. Tarlóst erősíti, hogy a kooperációra építő városvezetést az MSZP szimpatizánsok 56, a Momentumot támogatók 33, a DK-hívek 32, valamint a jobbikosok 25 százaléka jobb döntésnek tartaná, mint a konfliktuskeresést.

Tarlós veszített előnyéből, nagy meccse lehet Karácsonnyal
Tarlós újraindításának fő oka az volt, hogy a főpolgármester népszerűbb Budapesten, mint a kormánypárt. Ez a helyzet azonban megváltozni látszik, nyugtalankodnak is emiatt a Fideszben.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2019. augusztus 23. és augusztus 27. között készült Budapesten 500 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb fővárosi lakosságra nem, kor, és iskolai végzettség szerint. 500 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 4,5 százalék.

Kiemelt kép: Nézőpont Intézet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik