Belföld

Palkovics: Magyarországon nincs diplomás-munkanélküliség

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter interjút adott a kormánypárti Magyar Nemzetnek. Ebben többek közt arról beszélt, a kormány célja, hogy a magyar fiatalok jobb, versenyképesebb egyetemeken tanulhassanak, és a megszerzett tudás birtokában megállhassák helyüket a munkaerőpiacon. A miniszter közölte:

Magyarországon nincs diplomás-munkanélküliség, és még a németeket is megelőzzük ezzel a teljesítménnyel. Úgy tűnik tehát, hogy mi a jelenlegi aránnyal megfelelően tudjuk működtetni a gazdaságunkat.

Igaz, arra nem tért ki, hogy úgy érti-e ezt, hogy minden diplomás ember dolgozik Magyarországon.

A mára a felsőoktatást is irányító tárcavezető közölte, az egyetemek finanszírozása stabil, 2010-hez képest az állam 660 milliárd forinttal költ többet oktatásra.

A Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) érintő botránnyal kapcsolatban úgy fogalmazott:

A problémát azok gerjesztették, akik ebben a közegben még korábban pozíciókat szereztek.

Egyébként az MTA-tól elvett akadémiai kutatóhálózat kapcsán azt mondta, a 2020-as költségvetésben a magyar állami hozzájárulás 32 milliárd forinttal emelkedett. Ez jelentős, huszonöt százalékos növekedés, ami reményei szerint a jövőben folytatódik, mivel 2021-ben és 2022-ben is több forrást fordítanak majd kutatásra és innovációra, mint korábban.

Érdekes, hogy az interjút készítő újságíró szerint „ismert probléma a kutatók álláshalmozása”, és megkérdezi, mit lehet tenni ez ellen. Palkovics erre úgy reagál, hogy szerinte egy kutatónak átlagosan 2,5 állami munkahelye van. Erről egyeztetnek, és igyekeznek mindenki számára elfogadható megoldást találni. Ezzel kapcsolatban emlékezetes, hogy tavasszal kiderült, hogy Palkovics havi 800 ezer forintos fizetést vett fel az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetétől (SZTAKI) évekig, miközben egyetlen közleménye sem jelent meg 2014 óta.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik