Belföld

Bangóné Orbán bűzös válaszáról kérdezi Gulyást

A miniszter és államtitkára mit és hogyan írnak alá? Folytattak-e a kormányhivatalok bármilyen vizsgálatot? Ilyenek.

Az ügy előzménye, hogy Bangóné Borbély Ildikó arra volt kíváncsi, mi okozta augusztus elején Budapesten és környékén az irtózatos bűzt. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára meg is nevezte a felelőst, de kiderült, egy nem létező céget okolt. Ezért a Miniszterelnökség belső vizsgálatot rendelt el a Pest Megyei Kormányhivatalnál, mondván, ők adtak hibás tájékoztatást.

A szocialista politikus most azonban felhívta Gulyás Gergely figyelmét arra, államtitkára úgy dőlt be egy álhírnek, hogy augusztus elején a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatójának Óbarok polgármestere már elmondta, a cég nem létezik.

Ez utóbbi tény azért lényeges, mivel az államtitkára által jegyzett válasz szerint a Fejér Megyei Kormányhivatal munkatársait is bevonták a vizsgálat lefolytatásába, akik tisztában voltak azzal, hogy a cég nem létezik. Ez önmagában kérdésessé teszi azt, hogy egyáltalán folytattak-e a kormányhivatalok bármilyen vizsgálatot, hiszen a cégről szóló bírósági nyilvántartás ellenőrzése is elegendő lett volna ahhoz, hogy elkerülje a pontatlan tájékoztatást.

Bangóné hosszan idéz különböző törvényeket, amelyek alapján egyebek mellett arra vár választ Gulyástól: milyen ellenőrzés van a Miniszterelnökségen az írásbeli kérdések megválaszolásakor, és foglalkoznak-e azokkal a dokumentumokkal, amelyeket aláírnak? Előfordulhat-e, hogy más írásbeli válaszaik is pontatlanok?

Az ellenzéki politikus végül jelezte, Orbán Balázs korábbi válasza helyett Gulyás miniszter írja már meg, immár pontosan, mi volt a valódi oka a Budapestet elárasztó bűznek.

Kiemelt kép: Gulyás Gergely beszél a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon sportkomplexumában, amelyet ünnepélyes tanévnyitón adtak át szeptember 1-jén. MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik