Belföld

A Miniszterelnökség egy nem létező céget okol a budapesti bűzért

Augusztus 9-én egy bizonyos Óbaroki Kerti Vasút Kft. közleményt adott ki, melyből az derült ki, hogy ez a cég felelős az egy nappal korábban Budapesten terjengő bűzért.

A levélben ezt írták:

Csongrádi Eszter vagyok az Óbarok kerti vasút hálózat és a hozzá kapcsolódó Felcsút Natura 2020 projekt marketing igazgatója. A tegnapi fővárost elárasztó büdös miatt írom levelem. A szag forrása az Óbarok – Újbarok- Bodomér közötti földeknél található. Ezen a vonalon kerül kialakításra Magyarország és Európa leghosszabb közforgalmú kerti vasút hálózata mellyel párhuzamosan tangazdaságok, új parkerdő és tanösvények létesülnek. A talaj megfelelő előkészítése érdekében végeztünk vizes bázisú trágyázást egy speciális orosz kompozit trágyával, hogy a növénytelepítés az elkövetkezendő hetekben el tudjon kezdődni. A tegnapi időjárási körülmények okozhatták a kellemetlen szag terjedését, mely elérte a környező településeket és a fővárost. Igyekszünk a jövőben az időjárási körülményeket figyelembe venni, de a feszített tempó nem teszi lehetővé a munkálatok halasztását. Szeptemberig bezárólag előreláthatólag még hat alkalommal lesz a tegnapihoz hasonló trágyázás Bodomér és Alcsútdoboz között. A levegőbe természetesen mérgező anyag és egészségre veszélyes anyag nem került. Az Óbarok Kerti vasút Kft. természetesen minden szükséges engedéllyel rendelkezik. A tegnapi és a további kellemetlenségekért előre elnézést kérünk.

Ahogy az Átlátszó csütörtöki cikkében is írja, a levelet ugyan sok médium megjelentette, semmi valóságtartalommal nem rendelkezik, ugyanis az említett cég nem létezik, és se Felcsút Natura 2020 projekt nincsen, se bármilyen kisvasút Óbarokon.

A következő napokban a cikkeket eltávolították, az egész mögött pedig egy bizonyos Egres Béla áll, aki a bíróság.hu nyilvántartása szerint nem létező szervezet, a Jövő Generációja Egyesület vezetője, és arról híres, hogy különböző politikai pártok, cégek és csoportok nevében nyilatkozik anélkül, hogy az érintettek tudnának róla. Egres nyilatkozott már többek közt a CÖF, a Fidelitas és a Fradi ultrák nevében is.

Most azonban úgy tűnik, nemcsak a sajtó egy részét, hanem a Miniszterelnökséget is sikerült megvezetnie, ugyanis miután az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó rákérdezett a Budapestet elárasztó bűz okára, Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában azt írta:

…a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának, Levegő – és Zajvédelmi Osztálya foglalkozott a Pest megye és Budapest területén, 2019. augusztus 8-án érezhető trágyaszag keletkezési helyének meghatározásával. A rendelkezésére álló információk alapján a bejelentésekben kifogásolt szaghatás az Óbaroki Kerti Vasút Kft. által Óbarok-Újbarok-Bodomér közötti földeken végzett trágyázási tevékenységéből származott. Mivel Óbarok település Fejér Megyében található, ezért a Pest Megyei Kormányhivatal bevonta a vizsgálatba a Fejér Megyei Kormányhivatal illetékes munkatársait is, így a két kormányhivatal szakemberei közösen léptek fel a trágyaszag terjedésének megállítása érdekében. Tájékoztatom, hogy röviddel a bejelentéseket és a hatósági vizsgálat megkezdését követően az érintettek a kifogásolt szaghatást megszüntették. Bár egyedi esetről beszélhetünk, annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló, a kormányhivatalokat arra utasítottuk, hogy fokozzák a helyszíni ellenőrzések gyakoriságát.

Azaz jelenleg egy nem létező cég ellenőrzésén és felelősségre vonásán dolgoznak.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik