Belföld

A bajai választási bizottság szerint nem baj, hogy gyerekekkel kampányolt a polgármester, mert ő a polgármester

Korábban megírtuk, hogy Fercsák Róbert, Baja polgármestere egy bölcsődében kampányolt, ahol gyerekekkel is fotózkodott. Ezzel csak az a baj, hogy az állampolgári jogok biztosa a 2019-es EP-kampány előtt hívta fel a figyelmet arra, hogy a politikusok tartózkodjanak a gyerekek felhasználásától a kampányban.

Meggyőződésünk, hogy egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete, népszerűségnövelő tényezője. Az óvodák és iskolák politikai semlegességének követelménye azt szolgálja, hogy a gyermekek ne válhassanak a politika eszközévé

– hangsúlyozta Székely László ombudsman április közleménye. A 2018-as kampányban még Orbán Viktort is megbüntette a Nemzeti Választási Bizottság, amiért gyerekek között kampányolt. Fercsáknak viszont nem kell ettől tartania.

A látogatás miatt a helyi ellenzék a választási bizottsághoz fordult, ám az csütörtökön elutasította a keresetet. A 24-hez is eljuttatott határozat szerint a bizottság ugyan elismerte, hogy a polgármester kampányeszköznek használta a posztot, de a polgármester az önkormányzat és a képviselőtestület képviselője is, ami szerintük más helyzetet teremt.

Önmagában ezért az, hogy Fercsák Róbert – aki hivatalban lévő polgármester – Baja Város Önkormányzatának, a Bajai Egyesített Bölcsődék fenntartójának képviselője munkaidőben (amely nevelési idő is egyben, és ezért az intézményben gyermekek tartózkodnak) megtekint egy, a fenntartó részben Európai Uniós forrásból – amely projektek esetén köztudomású, hogy a beruházó a projekt végrehajtásáról a nyilvánosságot tájékoztatni köteles – finanszírozott beruházásbán megvalósult bölcsődei fejlesztést, es arról a nyilvánosság tájékoztatása érdekében fényképek közzétételével, direkt választási kampányra utaló megjegyzés nélkül beszámolt, nem valósítja meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelmét.

Ráadásul a bíróság szerint a beadók nem bizonyították, hogy Fercsák nem rendelkezett a képen szereplő szülők jóváhagyásával a kép publikálásához. Az ellenzék fellebbezni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik