Belföld

Jogerős: 39 év fegyházat kaptak göncruszkai nyugdíjas nő gyilkosai

Közel negyven év fegyházra  ítélte a Debreceni Ítélőtábla jogerősen azt a három férfit, akik úgy megvertek egy idős asszonyt Göncruszkán, hogy az később belehalt a sérüléseibe.

Az elkövetők egymástól függetlenül kaptak tippet arra, hogy a 81 éves idős nőnek nagyobb értékű ékszerei vannak, melyeket meg lehet szerezni. 2017 szeptember közepén az éjjeli órákban indultak hárman Göncruszkára. A helyi focipályánál megállapodtak, hogy ha az idős nő felébred, úgy akár meg is ölik, hogy ne tudja felismerni és azonosítani őket.

A házba nehezen jutottak be, mert a kulcsra zárt ajtót csak erőszakkal tudták befeszíteni. Miután bementek egyikük az előszobában figyelt, míg társai kutatni kezdtek. A zajra felébredt az idős asszony és kérdőre vonat a férfiakat. Egyikük hozzá lépett, és ököllel olyan súlyosan bántalmazta, hogy a nő a földre zuhant. Védekezni ekkor már nem tudott, az életéért küzdött.

Az elkövetők az eszméletlen nyugdíjasról levették arany fülbevalóját, arany nyakláncát és gyűrűit, majd a tévét is magukhoz véve távoztak a lakásból. A bántalmazás következtében a nő olyan súlyos agyvérzést, és zúzódásos sérüléseket szenvedett, hogy a szakszerű orvosi ellátás ellenére, öt nap múlva a kórházban meghalt.

A vádlottakat pár napon belül elfogták, és letartóztatásba kerültek. Korábban valamennyiüket elítélték már lopások miatt. Visszaesőnek illetve többszörös visszaesőnek minősültek.

A három férfit emberölés elkövetése miatt találta bűnösnek elsőfokon a Miskolci Törvényszék, melyért az I. rendű vádlottat 16 év, a II. rendű vádlottat 13 év, míg a III. rendű vádlottat 10 évfegyházra, továbbá fejenként 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A II. és III. rendű vádlottak vonatkozásában a kiszabott büntetés mértékének meghatározásában fontos szerepet játszott, hogy a konkrét bántalmazásban ugyan nem vettek részt, de semmit nem tettek azért, hogy megakadályozzák.

A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtáblán ma mind a három vádlott megjelent. A főbűnös az utolsó szó jogán azt mondta, hogy azt sem tudja, hogy hol lakott az idős néni, s semmit nem tud az egészről. Úgy fogalmazott, hogy csak belekeverték ebbe az ügybe. A másodrendű vádlott elismerte, hogy ott volt a házban a gyilkosság idején, de azt állította, hogy nem csinált semmit csak nézte. A harmadik társuk a hallgatást választotta a magyarázkodás helyett.

A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta a Miskolci Törvényszék ítéletét, így az jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik