Belföld

A köznevelési törvény ellen tüntettek a Kossuth téren, országos diáksztrájkot jelentettek be

Diákok vagyunk, akik nem maradnak csendben tétlenül miközben az oktatási kormányzat gőzerővel teszi tönkre a közoktatás rendszerét! Tönkre teszik az alternatív és állami iskolai rendszert! Ez nem csak az alternatív suli, hanem az állami sulik ügye is! – írták a szombati köznevelési törvény elleni tiltakozás szervezői a demonstráció meghirdetésékor.

A magyar oktatás színvonala 30 évvel maradt le a valóságtól, és ez a szám most megduplázódik
A köznevelési törvény módosítása rengeteg területen hoz változásokat a tanárok, szülők és a diákok életébe szeptembertől, sokan azonban még csak nem is tudnak róla. Pedig tényleg mindenkit érint, ami történik.

A tüntetést azért szervezték, mert a parlament júliusban megszavazta a köznevelési törvény módosítását, aminek következtében szeptembertől többek közt

  • legalább hetven százalékban a Nemzeti alaptantervhez igazítják majd az alternatív iskolák tantervi struktúráját,
  • kizárólag állami hatáskörbe kerül az egyéni munkarendről (a korábbi magántanulói státuszról) való döntés,
  • négyéves kortól kötelező lesz óvodába járnia a gyerekeknek, valamint
  • az intézményvezetők kinevezését nem véleményezhetik sem a pedagógusok, sem a szülők, sem a diákönkormányzatok.
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A demonstráció egyik szervezője a 24.hu-nak korábban azt mondta, szeretnék elérni, hogy a döntéshozók gondolják át a törvénymódosítást, tegyék „gyerekbaráttá”. Mint mondta, azt szeretnék, hogy a legközelebbi oktatást érintő törvényalkotásba vonják be a pedagógusokat, a tanárainkat, „akik tudják, hogy valaki miért magántanuló, tudják, hogy mit fölösleges tanítani és mi az, amit még mélyíteni kéne”.

A résztvevők negyed ötig gyülekeznek a Kossuth téren, ezután a beszédek következnek, felszólal többek közt noÁr, Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke, illetve a TASZ képviseletében Asbóth Márton.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Helyszíni tudósítónk szerint negyed öt körül nagyjából ötszázan lehetnek a Parlament előtt, főleg iskolások és szülők vannak a helyszínen. Az első felszólaló, Asbóth Márton, a TASZ jogásza azt mondta:

a kormány megint rosszabbá akarja tenni az életet Magyarországon.

Mint mondta, a kormány már számtalanszor bizonyította, hogy a gondolkodó, cselekvő, szabad polgárt ellenségnek tekinti.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ti szabad oktatást, értelmes, modern, felszabadult iskolát szeretnétek. Mi, a TASZ, pedig azért vagyunk, hogy megállítsuk a kormány ámokfutását

– jelentette ki Asbóth, aki emlékeztetett, hogy mivel a törvénymódosítás alkotmányellenes, megtámadják azt az Alkotmánybíróságon. Emlékeztetett, hogy

nincs két egyforma gyerek, olyan oktatást szeretnénk, ami tudja ezt.

A második felszólaló Molnár Tibor felmondott pedagógus volt, aki hangsúlyozta, hogy

az állam időgépet játszva visszavisz a hetvenes években.

Az egykori tanár szerint ha nem tudunk a változó világ kihívásaihoz alkalmazkodni, megbukunk. A „törvényjavaslatba bújtatott támadások” szerinte azt bizonyítják, hogy ennek a rendszernek nincs szüksége szabadon gondolkodó emberekre.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Rendszerváltásra van szükség az oktatásban, ehhez pedig azt a rendszert kell leváltani, amelyik rátelepedett oktatásunkra, szögezte le. Molnár Tibor szerint a politika által okozott problémákat csak politikai eszközökkel lehet orvosolni.

Tasi Zsuzsi, egy középiskolás diák felhívta a figyelmet arra, hogy rengeteg diák kiszorul a felsőoktatásból, ha kötelező lesz a nyelvvizsga a felvételihez.

Szeretném figyelmeztetni Orbán Viktort, hogy egy napja van hátra letenni a nyelvvizsgát, különben népszavazási kezdeményezéssel fogunk élni

– hangsúlyozta, majd felszólított mindenkit, hogy

Ébredjetek fel, amíg csak néhány szoba ég, különben bennégünk mind.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ambrus Magdolna, a Pedagógusháló egyik alapítója azt a kérdést tette fel, hogy tudják-e, hogy egy pályakezdő óvodapedagógus 130 ezer forintot visz haza havonta?

Tudta, hogy 1984-et írunk?

– kérdezte az óvodapedagógus, aki többek közt kijelentette, hogy a kormányt vádolja azért, hogy angol vagy testnevelés szakos tanár tanítja majd magyarra, történelemre vagy matematikára a gyerekeket.

Molnár Áron, a noÁr formáció alapítója felhívta a figyelmet arra, hogy a tüntetést 15-16 éves diákok hozták létre, ez nagyon vagány, jegyezte meg.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Felszólította a fiatalokat, hogy „ha valamin változtatni akartok, addig üssétek a vasat, amíg az nem sikerül!”.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke szerint ki kell használni minden jogi eszközt, üzenik ezt azoknak a tanároknak is, akiknek nem fizették ki a túlórákat.

Itt most nem ötszáz ember próbál hitet tenni amellett, hogy másképpen is nyomást kell gyakorolni a hatalomra

– hangsúlyozta.

A demonstráció egyik szervezője végül arról beszélt, hogy nem számított rá, hogy ennyien megjelennek majd.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A tüntetés szervezői az esemény végén országos diáksztrájkot jelentettek be, mint mondták:

szeptember 13-án minden diák maradjon otthon, ne menjen be, mert mi így tiltakozunk.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik