Belföld

VG: Jövőre érkezhet a klíma a 3-as metróra

2020-ra készülhet el a 3-as metró klímával szerelt prototípusa – írja pénteki számában az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva a Világgazdaság. A lap úgy tudja, hogy az előkészítési folyamatok előrehaladott állapotban vannak, a BKV Zrt. pedig több céggel is egyeztet a kivitelezésről, köztük a vonalon közlekedő szerelvényeket szállító Metrovagonmas vállalattal is.

Utóbbival azért is megkerülhetetlen a tárgyalást, mert úgy kell elvégezni a klímaberendezés felszerelését, hogy amiatt ne szűnjön meg a metrókocsikra vonatkozó garancia. A gazdasági lap úgy tudja, hogy a szerelés így is megoldható és a szükséges eszközök elhelyezéséhez sem kell hozzányúlni a vázhoz, csak a mennyezeti elemeket kell megbontani.

A Világgazdaság hozzáteszi: a 3-as vonalon tapasztalható magasabb hőmérséklet kezelésében sokat segíthet a pálya és az alagút jelenleg is tartó modernizálása. Az északi szakaszon befejeződött modernizációnak hála a szerelvények ott képesek rekuperálásra, azaz a fékezéskor keletkezett energia árammá alakítására. A déli és a középső szakaszon azonban erre nincs lehetőség az elavult biztosítékberendezések miatt, így a kocsik által termelt energia egészéből hő lesz, ami miatt tíz fokkal is melegebb lehet a levegő.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik