Belföld

Műtárgyakat sikkasztott a volt főmuzeológus

Kisplasztikákat, metszeteket és festményeket vitt el. Vádat emeltek ellene.

A 64 éves egykori főmuzeológus egy budapesti múzeum raktárából 2016 őszétől 2017 októberéig 20 kisplasztikát, 73 metszetet és 56 festményt tulajdonított el. A rábízott gyűjtemény eltulajdonított darabjai főleg XX. századi alkotások voltak, de akadtak köztük ismert és ismeretlen művészek XVIII. és XIX. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is.

A vádlott a műtárgyakat egy VII. kerületi régiségboltban legalább 3,1 millió forintért adta el. Az eltulajdonított mintegy 30 millió forint értékű alkotásokat – Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével – a rendőrség megtalálta, lefoglalta és visszaadta a múzeumnak.

A büntetlen előéletű vádlott tettét beismerte. Most jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás miatt emeltek vádat ellene. Ha a bírósági előkészítő ülésen is beismeri tettét, lemond jogáról a tárgyaláshoz, akkor a VIII. Kerületi Ügyészség 2 év végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést,  pénzbüntetést, az értékesítési összeg erejéig vagyonelkobzást  indítványozoltt a bíróságnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik