Belföld

Milliós vesztegetés bukott meg a rossz címzésén

Vádat emeltek a valótlan befolyásra hivatkozók és a „szolgáltatásokat” igénybe vevők ellen.

A vád szerint egy 51 éves férfi megismerkedett egy 59 éves férfival, aki azt állította magáról, hogy befolyásolni tud büntetőeljárásokat, mert a nyomozó hatóságnál, ügyészségnél és bíróságnál hivatalos személyeket korrumpál.

Az 51 éves férfi ezt követően büntetőeljárásban érintettektől 1 és 5 millió forint között kért pénzt azért, hogy ügyüket az 59 éves férfi elsimítsa.

Társa valójában semmilyen kapcsolattal nem rendelkezett, ezért a látszat megőrzéséért megbízott egy 56 éves férfit, hogy hamisítson közokiratokat. Ezeket eljuttatták azokhoz, akik fizettek. A hamisító készített nyomozást megszüntető hamis ügyészségi határozatot, feljelentést elutasító hamis határozatot is, miközben visszaélt a fővárosi főügyész és egy osztályvezető ügyész nevével.

Erre úgy derült fény, hogy az 56 éves férfi egy bírósági végzést is hamisított egy bűnügyi zárlat feloldásáról. 59 éves társa a postán azt feladta egyik vesztegetőjüknek, hogy megnyugodjon, azt gondolja, valóban megszűnt a zár alá vétel. A férfi azonban téves címzést írt a borítékra, azt a posta a bíróságnak küldte vissza.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyolc férfi és egy nő ellen emelt vádat. Egyes vádlottak – a halmazati szabályokra figyelemmel – akár a 12 évet kaphatnak. Két vádlott bűnügyi felügyelet alatt áll, ketten pedig más ügyben kiszabott szabadságvesztésüket töltik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik