Belföld

Lemondott a „differenciált” bírságolási botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány

Lemondott posztjáról a karcagi rendőrkapitány, aki arra kérte a beosztottait, hogy ne büntessék meg a tilosban parkoló kórházigazgatót.

Urbán Zoltán László dandártábornok, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elfogadta a botrányba keveredett Teleki Zoltán alezredes lemondását, és augusztus 16-ai hatállyal Karsai Lajos őrnagyot bízta meg a Karcagi Rendőrkapitányság vezetésével.

A Jobbik kedden arra szólította fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy ha Teleki nem mond le magától, akkor menesszék, és gondoskodjanak egy olyan utódról, akiben meg tudnak bízni a helyiek. A Jobbik egy Index által július közepén közölt hangfelvétel miatt tartotta szükségszerűnek a vezetőcserét.

A felvételen az hallható, hogy Teleki felelősségre vonja a beosztottait, mert megbüntették a tilosban parkoló helyi kórházigazgatót, Nagyné László Erzsébetet.

Én nem mondtam, hogy üssétek agyon a várost. Én azt mondtam, hogy differenciálni kell. Engem nem érdekel, ha nincs följelentésetek, nincs ilyen kvóta már

– magyarázta Teleki a felvételen.

A karcagi rendőrkapitányság vezetőjének szavaiból az is kiderül, mire gondol pontosan akkor, amikor a „differenciált intézkedés” fontossága mellett érvel: előbb meg kell tudni, kié az autó, bírságolni vagy feljelentést tenni csak ez után szabad. Persze kizárólag akkor, ha nem „normális” ember a tulajdonos.

Vannak viszont olyan karcagiak, akiket név szerint is említ Teleki, akiket üssék-vágják, jelentsék fel, és fogják meg. Az elhangzott nevek a cikk szerint visszaeső, problémás bűnözők nevei.

Az alezredessel vitába szálló beosztottak megpróbálták Teleki figyelmét felhívni arra, hogy a korrupció eufemizmusaként használt differenciált intézkedés, amit elvárna tőlük, nemcsak következetlen gyakorlatot teremt, meg sem valósítható. Az intézkedő rendőrök számára ugyanis sokszor egyetlen névből nem világos,  hogy kiről van szó, hogy mennyire fontos, vagy az alezredes szavaival élve „normális” ember az, akivel szemben intézkedni kellene.

Hiába jártok el jogszerűen. Ez nem szül jót, mert utána, ha valamit kérni akarunk, hogy könnyebb legyen nektek, az állománynak, majd egy jó nagy fityiszt mutatnak be nekem. Aztán nem fogom tudni elintézni, hogy orvoshoz menjetek, hogy a vérvétel meglegyen

– hallható a felvételen Teleki érvelése.

A botrányba keveredett alezredes augusztus 15-ei hatállyal távozik. A helyére érkező Karsai Lajos eddig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-Irányítási Központjának az osztályvezetője volt.

Frissítünk!

Megkerestük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk, milyen indokkal nyújtotta be a lemondást Teleki, és hol és milyen pozíciót fog betölteni a jövőben. Válaszukban azt írták, hogy az adott témában bővebb információval nem kívánnak szolgálni.

Fideszes képviselő megbüntetése miatt akadt ki a karcagi rendőrkapitány
Helyi kormánypárti politikus is a megbüntetett kórházigazgató, akinek ügyét állítólag személyesen a kapitány simította el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik