Belföld

Kampánnyal tiltakoznak a dunai hajók szennyezése ellen

A szállodahajókat és sétahajókat sem találják környezetbarátnak.

A hajóforgalom okozta levegő- és zajszennyezés ellen indít kampányt az aHang és a Levegő Munkacsoport, helyi lakosok kezdeményezése nyomán – írja a Mérce. Az aktivisták szerint a kezdeményezés oka könnyen megérthető, ha valaki eltölt pár órát a budapesti rakpartok egyikén.

Az elmúlt hetekben levegőminőségi ellenőrzéseket végeztek a Jászai Mari térnél, a Lánchíd lábánál, a Szent István parknál, a Március 15. téren és az Országháznál, azt vizsgálva, milyen mértékű szennyezést okoznak a rakpartnál álló szállodahajók és a Dunán közlekedő sétahajók. Előbbiek a szennyezést azzal tetézik, hogy folyamatosan működő dízelgenerátorral állítják elő az áramot, utóbbiak nagy része pedig rendkívül elavult motorral van felszerelve. Ehhez jönnek még a szállodahajókhoz embereket szállító, órákon át járó motorral várakozó buszok.

A Levegő Munkacsoport elnöke szerint rendszeresen kapnak panaszokat helyi lakosoktól, a Duna-parton sétálóktól, sőt még a hajókon utazóktól is, hogy elviselhetetlen a szennyezés. Már három évvel ezelőtt konkrét javaslatokkal fordultak az illetékes minisztériumhoz, de nem történt előrelépés. (Illusztráció: MTVA / Róka László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik