Belföld

Kitiltatnák a Viking hajóit a magyar vizekről

Szakértők szerint a szállodahajó speciális orrkiképzése is hozzájárult a tragédiához.

A Viking társaság folyami hajóinak felülvizsgálatát és az új típusú hajók betiltását indítványozzák a Duna magyarországi szakaszán  – írja a Magyar Nemzet. A Hableány sétahajót üzemeltető cég jogi képviselője, Sógor Zsolt a lapnak azt mondta, az igaz­ságügyi szakértők szerint a Viking Sigyn speciális orrkiképzése hozzájárult a május 29-i tragédiához.

Az ügyvéd közölte: beadvánnyal fordulnak a hajózási hatósághoz.  Indítványozzák a Viking River Cruises flottájából a katasztrófát okozó Sigyn és testvérhajóinak műszaki felülvizsgálatát, illetve azt is, hogy tiltsák be a speciális orrkiképzésű hajók közlekedését a Duna magyarországi szakaszán.

A szállodahajó speciális orrkiképzése miatt a szállodahajó 8-10 méteres torlóhullámot tolt maga előtt a víz alatt, ezért nem lökte ki oldalra, hanem maga alá gyűrte a Hableányt.

A Magyar Nemzet szerint a Hableányon utazó hét túlélő közül többen is azt mondták kihallgatásukon, hogy az őket elgázoló jármű után érkező másik szállodahajó, az Idun is egyszerűen átgázolt rajtuk. Hajósok a lapnak azt mondták, nem zárható ki, hogy a még mindig eltűntként keresett huszonnyolcadik áldozat testét azért nem találják, mert a vízben lévő roncsokon, embereken átgázoló hajó darabokra szakította.

Sógor Zsolt ügyvéd szerint az ukrán kapitány az egyesített szakértői vélemény szerint sem tett meg minden tőle elvárhatót, ezért gyanúsították meg segítségnyújtás elmulasztásával is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik