Belföld

12 ezer hallgatónak kell visszatérítenie az állami képzés összegét

A Magyar Nemzethez eljuttatott adatok szerint az állami ösztöndíj 2012-es bevezetése óta 333 ezer érintett fiatalból eddig 12 ezer hallgatónál állapítottak meg visszatérítési kötelezettséget.

Az állami ösztöndíj rendszerét 2012-ben vezették be, azóta a támogatott tanulmányoknak feltételei vannak:

a megadott képzési idő másfélszeresén belül meg kell szerezni a diplomát, majd a következő húsz év alatt legalább annyi ideig Magyarországon kell munkát vállalni, mint ameddig az állam pénzén tanult az illető.

Aki az oklevélszerzési határidőt túllépi, annak a képzési költségek felét, aki pedig a munkavállalási kritérium alól bújna ki, annak a költségek egészét vissza kell fizetnie. Érdemes észnél lenni: a gyógyszerészi képzés ára nyolcmillióra rúg, az általános orvosi képzés ára pedig a 16 millió forintot is meghaladja.

A munkavállalási kötelezettség teljesítésére húsz év áll rendelkezésre, ezt a feltételt így leghamarabb 2033 után lehet számon kérni. Az érintettek egy része kérelemre mentesítésben részesült a visszatérítési kötelezettség alól vagy hazai munkaviszony vállalásával váltotta ki a pénzügyi teljesítést – közölte a lappal az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik