Belföld

Beer Miklós: a kormány sem érti Ferenc pápát

Nem fogta be a száját, nagyon veszélyesnek nevezte, ha az egyház túl közel kerül az államhoz.

A Klubrádióban az immár vloggernek álló Beer Miklós elárulta, zavarja, ha ellenzékiként, baloldaliként, liberálisként skatulyázzák be a bírálói, ha keresztényként mást mond, mint a hatalom vagy a hazai egyház. A már nyugdíjas püspök szerint a politikusok hiába szónokolnak a keresztény Európáról, a kereszténység védelméről, ha az emberek közben nem élnek Jézus tanítása szerint.

Szerinte a magukat egyébként kereszténynek vallók sem akarják elhinni, hogy Jézus szolidaritást vállal mindenkivel, emberré válni az elesettek (szegények, betegek, hajléktalanok, fogyatékosok, menekültek) fölemelésével lehet. A migráció ügyében véleménye azért ütközik a magyar egyházéval, a kormányéval, mert neki Ferenc pápa számít, aki valóban a jézusi alapelveket képviseli és éli meg.

Hogy nem lehet érteni ezt az embert?

Főleg az bántja, hogy sokan egyházából sem értik. Olyan pimasz szembenállást még egyetlen egyházfővel szemben sem tapasztalt, mint Ferenc pápa bírálóinál, akik szerinte saját értékrendi, hitbeli bizonytalanságuk miatt kapaszkodnak paragrafusokba. Valami zavar van papok és hívők között is.

Püspök a birkaönzésről, papagájkeresztényekről
A nyakunkba akasztott keresztnél fontosabb a becsület, az, hogy az életünk, a beszédünk legyen az Úristennek tetsző.

Sok ember igazából nem a hite szerint él, csak úgymond vallásos, megszokásból jár templomba, a pap fölolvas egy bibliai szöveget, majd ugyanazt elmondja saját szavaival is, de csak beszél, nem mond semmit.

Beer Miklós: a templomoknál Jézusnak fontosabbak az emberek
A váci megyéspüspök az emberi kapcsolatok fontosságára hívta fel a figyelemet.

Beer Miklós szerint mindig nagy csábítás, de nagy veszély is, ha az egyház túl közel kerül a hatalomhoz.

Szerinte önfeladáshoz vezet, ha a nagy anyagi juttatások után az egyház életvitelében nem válik hitelesebbé, nem él hite szerint, nem segíti eléggé, hogy a társadalom emberibb legyen. Napi tapasztalat, hogy a templomot gyönyörűen kitatarozták, de üres.

A magyar egyházak már csak titokban merik segíteni a menekülteket
Már amikor mernek segíteni egyáltalán. Beer Miklós szerint a népünk szégyene, ha nem fogadjuk be a törvényes menekülteket.

Beer Miklós szerint az egyháztól elforduló, de a maguk módján vallásos emberek kérdéseire az a válasz, amit Ferenc pápa mond.  Új nyelven kell beszélni az örök értékekről, hogy azt az emberek megértsék, ahogy Pál Feri atya teszi telt házas előadásain – tette hozzá.

Nagyon fáj neki a magyar társadalom megosztottsága. Örömteli,  hogy jobban megy a gazdaság, szép a főváros, virágzik a turizmus, nagyszerű a családtámogatás, de a másik oldalon ott a leszakadó rétegek nagyon erős kontrasztja, ami talán még markánsabb, és hiába a jólét, a történelem ciklikus. Ha túl szabályozottá válik egy állam, egy idő után előjön a társadalom szabadságvágya.

A világszintű problémáktól – ökológiai válság, népvándorlás – mi sem függetleníthetjük magunkat, a legtöbb magyart mégsem érdekli, hogy a világ lakossága 70 év alatt háromszorosára nőtt, tömegeket sújt az élelmiszer- és vízhiány, naponta több tízezren halnak éhen. Saját jövőjéről azt mondta, ábrándjai közé tartozik, hogy tehetősebb barátai segítségével vesz egy házat egy nagyobb földbirtokkal, ahol gazdálkodásra taníthatják a hajléktalanokat. Mint mondta, nagyon sok embert ismert meg papi szolgálata alatt, köztük tehetőseket is, hisz benne, ha az emberek megbíznak valakiben, és értelmes célt látnak, akkor tudnak nagylelkűek lenni.

Beer Miklós: Isten nem egy forgalomirányító
„Hiteles vallás nem engedheti meg az erőszakot, a gyilkolást.”

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik