Belföld

Tagadja a bűncselekményt, panasszal élt a gyanúsítás ellen a Viking Sigyn ukrán kapitánya

Ügyfelem a bűncselekményt nem ismerte el és panaszt tett a közölt gyanúsítás ellen

– közölte megkeresésünkre Tóth M. Gábor, a 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával is meggyanúsított ukrán hajóskapitány jogi képviselője, amikor arról kérdeztük, hogy beismerő vallomást tett-e a védence a hétfői gyanúsítotti kihallgatása során. Az ügyvéd elmondta még, hogy védence nem tett vallomást, de így is sokáig elhúzódott a kihallgatás a papírmunkák miatt.

A Hableány sétahajó pontosan két hónappal ezelőtt, a Margit híd közelében süllyedt el, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 koreai és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet mindössze hét koreai élte túl.

Az újabb gyanúsítás azt jelenti, hogy az ukrán férfit most már nemcsak gondatlanság miatt terheli a felelősség, hanem azért is, mert nem kellő mértékben nyújtott segítséget Hableányon tartózkodó 35 embernek a borzalmas baleset után, vagy azt teljesen elmulasztotta.

Idetartozó hír még, hogy a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség indítványozta az ukrán férfi letartóztatását az új fejlemények miatt. Mivel a megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselekmények köre bővült, ezért a nyomozó hatóság 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével is meggyanúsította az ukrán hajóskapitányt.

Az ügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedésnek több különös oka is fennáll, és csak így biztosítható a gyanúsított jelenléte az eljárásban, és kizárólag így akadályozható meg az, hogy megnehezítse a bizonyítási eljárást.

Az ügyben eljáró nyomozási bíró várhatóan a holnapi napon dönt a letartóztatásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik