Belföld

Petőcz: A Fidesz egyetlen moralitása az volt, hogy most mi jövünk

Az idei tusványosi beszéd volt a NER ideológiai menetelésének csúcspontja és valószínűleg hanyatlásának kezdete – írta közösségi oldalán Petőcz György.  A közgazdász, publicista a Fidesz keletkezéstörténetéről Csak a narancs volt címmel írt könyvet 2001-ben, mostani bejegyzése után a Népszava Visszhang című mellékletében jelent meg a vele készített interjú. Petőcz szerint fordulat lehet a mostani előadás, mert:

A beszéd végén elhangzó „keresztény szabadsággal” Orbán Viktor első alkalommal adott pozitív választ a párt ideológiáját firtató kérdésekre. Márpedig az ő erejük mindig is az ideológiamentességben volt. (…) Szemükben mindenki mást ideológiák rángattak, a feldolgozatlan történelmi múlt sérelmei, míg nekik egyetlen moralitásuk volt: most mi jövünk.

Szerinte a 2014-es illiberális fordulat sem volt ideológiai alapvetés, inkább csak tagadása valaminek, így a politika mozgásterét nem szűkítette. Hiszen éppen azt jelentette, hogy nincsenek kőbe vésett szabályok, „mi magunk vagyunk a cselekvő törvény”.

Az interjúban Petőcz kitér arra is, mennyire saját struktúrája, nyelve, fogalmi rendszere foglya maradt az ellenzék, illetve szélesebb értelemben a a liberális gondolkodás.  A bevándorlási probléma létét az emberi jogi alapon eleinte tagadó ellenzéki magatartás elemzésekor felteszi a kérdést:

Mert mi van, ha kiderül, hogy mégsem a szolidaritás a legfontosabb ebben az akut és újszerű helyzetben? Aki ezt először ki meri mondani, annak azonnal leüvöltik a fejét.

Ezzel együtt a migráció ügyében sem szabad szerinte kihagyni a szolidaritást a politikai kialakításakor, sőt, szerinte egyenesen vérlázító és pusztító, amit Orbánék ebben a kérdésben művelnek, de ezzel együtt is fel kell tenni a kérdést:

hogyan védhetem meg az embereimet? 

Mint mondja:

Talán ne a menekülteknek adott jogokból induljunk ki, hanem a saját közösségünkből, és abból határozzuk meg a következményeket. Baj, ha ilyesmikről nem lehet szabad értelmiségi párbeszédet folytatni. A következmény az lett, hogy a szélsőjobb beköltözött a baloldal és a liberálisok által szabadon hagyott telkekre és ott kezdett építkezni.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik