Belföld

Markó helyretette a „csókoltatós” Semjént

Az RMDSZ volt elnöke elárulta, mit hiányolt, furcsállt Orbán helyettésenek tusványosi beszédében.

A Klubrádióban Markó Béla „mellészólásnak” nevezte Semjén Zsolt tusványosi kijelentését, hogy az Orbán-kormány a határon túli magyar pártokat igenis támogatja. Az RMDSZ volt elnöke azt mondta, ez pénzt nem jelenthet (a miniszterelnök-helyettes ezt nem is mondta – a szerk.), Romániában ez tiltott, politikai pártok Romániában sem kaphatnak külföldről pénzügyi támogatást.

Az erdélyi politikus szerint Semjén Zsolt tusványosi beszédével az a valódi probléma, ami kimaradt belőle.

Lehet ugyan csókoltatni az utódállamokat, de talán jobb lenne folyamatosan, nap mint nap tárgyalni velük.

Ennek azonban – úgy látja – a szándéka is hiányzik, márpedig nagy gond, ha az érintett országok kormányaival nincs párbeszéd.  Jelenleg nem az a baj, hogy rossz vagy jó a viszony ezen államokkal, hanem az, hogy nincs – tette hozzá Markó Béla.

Az RMDSZ volt elnöke szerint a Magyarországról érkező oktatási, gazdasági támogatásokra nagy szükség van Erdélyben. Arról nem tud, hogy a pénzekről hallgatólagos megállapodást kötött a román és magyar fél, ahogy azt Stefano Bottoni történész, az erdélyi magyarság kutatója mondta, azt pedig nem tartja gondnak, hogy az erdélyi régiók fejlesztésére küldött magyar támogatásokból román vállalkozók is részesülnek.

Markó Béla azt nem zárta ki, hogy mára Romániában egymillió alá csökkent a magyarok száma, de Stefano Bottoni adata az aktuálisan az országban tartózkodókra lehet igaz, mert sokan mentek ki külföldre. Mivel azonban a románok talán még többen, így a népességfogyás általános, a két nemzetiség aránya Erdélyben lényegesen nem változott.

Semjén Zsolt beszólt az „utódállamoknak”
Azt üzente: csókoltatja azokat, ha nem tetszik nekik, hogy a magyar állam határon túli pártokat támogat.   

Kiemelt kép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes előadást tart az  erdélyi Tusnádfürdőn július 26-án. MTI/Veres Nándor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik