Nagyvilág

Semjén Zsolt beszólt az „utódállamoknak”

Azt üzente: csókoltatja azokat, ha nem tetszik nekik, hogy a magyar állam határon túli pártokat támogat.

A Maszol.ro szerint Semjén Zsolt Tusványoson közölte: névvel, címmel vállalja, hogy az Orbán-kormány támogatja a határon túli magyar pártokat, ez ugyanis nem más, mint „a természet rendje”. Azt üzente: csókoltatja azokat az „utódállamokat”, amelyeknek ez nem tetszik.

A miniszterelnök-helyettes a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nemzetpolitikai pódiumbeszélgetésén emlékeztetett rá, hogy hatalomra kerülésük idején a nemzetpolitikai stratégia kidolgozása mínuszból indult. Az a „romeltakarítással kezdődött”, mert a

Gyurcsány-szekta lelki Trianont okozott a Kárpát-medencei magyarságnak.

Ezzel szemben az Orbán-kormány a 2009-es 9 milliárd forintról 130 milliárdra növelte a határon túli a magyarok támogatására fordított éves összeget. Semjén az eredményeket hosszan sorolva azt mondta, korábban elképzelhetetlen volt, ahogy meg tudták erősíteni a nemzeti identitást.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta: az „elszakított területeken” meghirdetett gazdaságfejlesztési program azon a felismerésen alapszik, hogy „nem csak igével él az ember”. A pártok támogatását azzal magyarázta, hogy

nem mindegy, hogy van-e magyar polgármester vagy nincs, benn vagyunk vagy nem a parlamentben.

Semjén Zsolt az egyszerűsített honosítást sikernek nevezte, mert a hatályba lépése óta 1,1 millióan kaptak magyar állampolgárságot.

Trianonra az egyetlen lehetséges válasz a nemzet közjogi egyesítése. (…) Nincs A és B kategóriájú magyar, egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgársággal.

A Maszol.ro hozzáteszi, a román pártfinanszírozási törvény tiltja a politikai szervezetek külföldi pénzelését, de Semjén nem is beszélt „anyagi” támogatásról, csak támogatásról.

Kiemelt kép: Veres Nándor / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik