Belföld

Elítélték a fogorvosként tüsténkedő ügyvezetőt

A Veszprémi Járásbíróság 10 hónap – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönre és 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélt kuruzslásért egy fogtechnikust, aki pénzért fogorvosi tevékenységet folytatott egy fogászati rendelőben. A bíróság emellett 5 évre eltiltotta a férfit az orvosi szakképesítéshez kötött foglalkozás gyakorlásától.

A fogtechnikusi végzettségű férfi ügyvezetője egy olyan gazdasági társaságnak, amelynek főtevékenysége fogorvosi járóbeteg ellátás, s amely szakképesítéssel rendelkező fogszakorvosokat foglalkoztatott.

A férfi azt a látszatot keltette, hogy fogorvosként jogosult eljárni, és vizsgálatokat, valamint orvosi beavatkozásokat végzett. Foghúzást, fogtömést, gyökérkezelést, koronák felhelyezését csinálta, de a gyógyszerek, kezelések kiválasztásában is tüsténkedett. Volt olyan páciens, akinek több mint egymillió forint ellenérték fejében végzett fogászati tevékenységet.

A férfi hazai fogorvosi oklevéllel, illetőleg külföldi egyetemen szerzett és honosított, egyenértékűségi záradékkal ellátott fogorvosi oklevéllel nem rendelkezik, orvosi tevékenység végzéséhez szükséges működési engedélye nincs, ezáltal fogorvosi gyakorlat végzésére sem jogosult.

A büntetőeljárás során három kezeléssel érintett sértett polgári jogi igényt terjesztett elő kárának megtérítése végett, mely igényeket a bíróság egyéb törvényes útra utasította, vagyis igényük külön polgári eljárásban kerülhet elbírálásra. Az ítéletet valamennyi fellebbezésre jogosult tudomásul vette, ezért az jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik